U subotnje poslijepodne 9. listopada učenici Nera Teufel, Sara Marija Šapina, Teo Čokonaj, Mia Sremec, Ivan Delić, Lovro Mršić, Ivan Buhić i ja, Klara Seleš, uz pratnju profesora Maje Maček Treščec, Zvonimira Treščeca, Ane Marije Martan, Petre Žige i Miroslava Samardžića zaputili smo se u Breazu, točnije u Vojnu Gimnaziju “Dimitri Cantemir”u Rumunjskoj. Putovanje je dio projekta Erasmus+ UMBRELLA u kojem sudjeluju učenici i profesori domaćini iz Rumunjske te gosti iz Portugala, Galicije (Španjolska), Kanarskih otoka (Španjolska), Litve i Hrvatske.

Posebnost je odlaska u Rumunjsku to što smo putovali vlakom iz Budimpešte pa je time naša rumunjska avantura bila još zanimljivija.U Breazu smo stigli prvi pa smo se mogli opustiti i odmoriti se do idućega dana kada su počele aktivnosti.

Prvi dan (nedjelja) počeo je buđenjem u sedam, doručkom u osam i svečanim predstavljanjem vojne škole. Tom prilikom vidjeli smo sve učenike u vojnim odorama, ravnatelja i glavnog generala. Prva je aktivnost bila predstavljanje škola, gradova i država iz kojih smo doputovali. Nakon upoznavanja krenuli smo do platoa Busteni koji pripada planinskom lancu Karpata. Nakon vožnje uspinjačom i predivne šetnje po snijegu, došlo smo u Breazu gdje smo večerali i kasnije imali druženja i zabavu.

Drugi dan nakon doručka stigli smo u grad Predeal gdje je smješten 21. planinski bataljun rumunjske vojske. Vojnici su nam pokazivali načine paljenja logorske vatre, skloništa koja grade u šumi, neke osnovne stvari koje nose sa sobom i najčešće oružje. Iduća aktivnost bilo je penjanje po umjetnim stijenama. Zatim smo posjetili Bran, mjesto koje se proslavilo zbog dvorca grofa Drakule, i večerali u gradu. Navečer je ponovno bilo zajedničko druženje i odmor.

Treći dan nakon doručka krenuli smo do grada Sinaia te s vodičem posjetili predivan i raskošan dvorac Peles. Ručali smo u vojnoj palači u Brasovu i vratili se u Breazu.

Četvrti dan ranije smo se probudili i došli u Bukurešt, glavni grad Rumunjske, poznat i kao Pariz Istoka. Prvo smo posjetili Parlament, jednu od najvećih zgrada na svijetu, gdje smo vidjeli raskošne dvorane i konferencijske prostorije. Zatim je slijedio posjet muzeju u kojem smo slušali o čitavoj rumunjskoj povijesti. Nažalost, kiša je onemogućila razgledavanja starog djela grada pa smo nekoliko sati proveli u trgovačkom centru.

Peti dan proveli smo u Breazi uz različite aktivnosti kao što je izrada karta u ArcGIS programu, zatim odbojka, košarka i završna ceremonija. Svi su učenici iz projekta UMBRELLA sudjelovali i u utrci INVICTUS koja se trči po cijeloj Rumunjskoj u čast ratnim veteranima.

Večerali smo u hotelu u kojemu su odsjeli profesori, zabavljali se i pozdravili s učenicima iz Litve, Portugala, Španjolske i Kanara koji su se vraćali kući u rane jutarnje sate.

Zadnji smo se dan nakon doručka spakirali, još malo družili s domaćinima i pozdravili se znajući da ćemo se ponovo vidjeti.

Nakon duge vožnje vlakom i kombijem oko podneva smo stigli u Koprivnicu gdje su nas dočekali roditelji.

Ovaj tjedan bio je naporan isto koliko i pun iznenađenja i samoispunjenja. Iskusili smo drugačiji način života, upoznali Rumunjsku i njene srdačne, tople i otvorene ljude. Stvorili smo prijateljstva koja će potrajati i uspomene koje nećemo zaboraviti.

 

Što su o putovanju rekli učenici i profesori?

„Ovo je putovanje bila lekcija života i  ponovila bih sve još tisuću puta. Ekipa je bila neprocjenjiva i nedostajat će mi sve što smo doživjeli s našim profesorima i prijateljima.“ Sara Marija Šapina

„Drago mi je što sam otišao u vojnu školu, mogao sam vidjeti koliko su nam različite dnevne rutine i životi. Domaćini su nam omogućili ugodan boravak, puno smo naučili, ali se i puno zabavili.“ Teo Čokonaj

„Izuzetno sam sretna što su se „umbrelliansi“ ponovno sastali uživo, nakon godinu i sedam mjeseci. Posebna mi je čast što smo spoznali život u vojničkom okruženju jer se to ne doživljava često. Uz svakodnevno učenje i prolaženje kroz nove životne situacije, najveća vrijednost ove mobilnosti ipak je sinergija svih učenika i profesora koji su i ovaj put pokazali da je UMBRELLA puno više od projekta. Posebno zahvaljujem našem timu učenika i profesora koji su prihvatili ovu rumunjsku avanturu. Bilo nas je čak trinaestero, a funkcionirali smo savršeno i u najboljem svjetlu predstavili našu školu i kraj.“ Maja Maček Treščec, prof.

Klara Seleš, 4.c

 

 

Komentari