Početkom ožujka, u okviru  Erasmus+ projekta “Sustainable development – outdoor learning opportunities”, stigli su nam gosti iz Španjolske. Škola IES Poeta Tomás Morales Castellano nalazi se u gradu Las Palmas, na otoku Gran Canaria, koji pripada skupini Kanarskih otoka. Cilj nam je bio terenskim radom, dakle izvan klasične školske učionice, upoznati mogućnosti održivog razvoja u našem gradu, Podravini i Republici Hrvatskoj.

Nakon napornog puta, gostima smo dali malo više vremena za odmor i u ponedjeljak počeli s radom. Okupili smo se u školi, prezentirali im svoju školu i grad, regiju i državu te naučili osnovne pojmove na hrvatskom i španjolskom jeziku. Domaćini i gosti zasvirali su nekoliko pjesama za dobru atmosferu. Poslijepodne smo se uputili na gradske bazene, mjesto dobre vodene zabave.

Idućeg jutra uputili smo se pješačkom rutom na Bilogoru (Anin vrh) te smo naučili osnove o našim listopadnim šumama, pravilima kretanja u planini te priredili planinarski piknik. Na logorskoj vatri pekli smo kobasice i uživali u panorami prekrasne, šumovite Bilogore. Sljedeći dan razgledali smo Koprivnicu na biciklima, proučili njezin povijesni i gospodarski razvoj, a radni dan je završio na popularnom izletištu PRC. Ondje smo demonstrirali tradicionalnu gradnju kuća u Podravini te neke igre podravskih sela. Gosti su bili oduševljeni vožnjom bicikla jer u svom gradu nemaju često priliku voziti bicikl (intenzivan promet!).

Jedan dan odvojili smo za posjet Nacionalnom parku Plitvička jezera. Naši gosti imaju velikih problema s pitkom vodom u svom životnom području pa smo imali puno tema za razgovor o toj problematici.

Nakon toga uputili smo se školskim kombijem na Dravu, razgledali smo Hidroelektranu Dubrava i akumulacijsko jezero. Pokazali smo im i ljepote zaštićenog dijela prirode uz rijeku Dravu. Mogli smo razgovarati o potrebi uravnoteženog razvoja i iskorištavanja resursa rijeke Drava u prekrasnom izvornom okruženju.

Da ne bismo izašli iz forme, posljednjeg smo dana ponovno sjeli na bicikle i odvezli se do koprivničkog reciklažnog dvorišta, pročistača otpadnih voda i kompostane u Herešinu. Ljubazni djelatnici su nam stručno objasnili procese koji su ključni za održivi razvoj grada poput Koprivnice. Povratkom u školu naši učenici su prezentirali različite aktivnosti, od fizikalnih i kemijskih pokusa do plesnih izvedbi.

Na kraju službenog dijela programa u školi smo podijelili certifikate i napravili planove za daljnju suradnju. Poslijepodne smo gostima demonstrirali neke slobodne aktivnosti učenika naše škole, poput npr. streljaštva. Ostalo je još malo dragocjenog vremena za druženje pa smo svi posjetili jedan od koprivničkih restorana i uz šalu te uz veselje dočekali večer i vrijeme za spavanje. Rano ujutro, 7. ožujka oprostili smo se s našim gostima iz Španjolske.
Pamtit ćemo ovaj projekt po novim prijateljstvima s vrlo dragim osobama i nadom da ćemo se opet vrlo brzo negdje sresti.

Dinko Blažek, 3.d

Komentari