Iako većina naših učenika svoje radove redovito prezentira u PowerPointu još od osnovne škole (bez obzira na to jesu li imali informatiku ili ne), u redovitoj se nastavi u našoj gimnaziji ovo gradivo obrađuje u 2. razredu. Baratati PowerPointom kao programom jednostavno je, ali bez nekog usmjeravanja, učenici slajdove oblikuju kopiranjem gotovih tekstova s interneta koje prilikom prezentiranja vrlo često samo pročitaju, a katkad čujem i komentar drugih profesora da naši učenici ne znaju izraditi dobru prezentaciju niti je prezentirati (kao ni izraditi pisani dokument, koji je korak prije izrade prezentacije). Kako da svi znaju ako je informatika u osnovnoj školi neobavezna i dobar je dio naših učenika uopće nije upisivao? Istraživanja pokazuju da su i hrvatski nastavnici ispodprosječni što se tiče informacijske i informatičke pismenosti, a naši učenici vrlo često loše navike stvaraju slušajući i gledajući upravo one koji se u (frontalnoj) nastavi koriste gotovim prezentacijama dobivenim s udžbenikom, koje su nerijetko samo kopija odlomaka iz udžbenika na slajdove i nisu namijenjene poticanju uključivanja učenika u raspravu o gradivu.

Učenici su imali zadatak odabrati jednu od tema, dobro je istražiti te oblikovati prezentaciju kojom temu mogu predstaviti u 5 – 6 minuta svojim prijateljima. Slijedi nekoliko primjera boljih prezentacija. Neke animacije i fontovi i zvuk nisu prikazani zbog ograničenosti prikaza na webu. Zvuk je vrlo poželjan u prezentacijama o glazbi i kad god je moguće nešto dočarati zvukom.

Bolje prezentacijske vještine učenici su pokazali na satu informatike, a prezentacija na temu Kako prezentirati dobro i kako prezentirati bez treme obrađene u sklopu Građanskog odgoja i obrazovanja s nekoliko praktičnih savjeta nalazi se na dnu.

20.11.2018. Nastavak u članku Primjeri dobrih školskih prezentacija II

Kristina Ledinski, prof.

Spaljivanje vještica – Ana Kokša, 2. g


Andrei Romanovich Chikatilo – Antonio Markotić, 2. a


Ideologija sotonizma – Dorotea Buhanec, 2. c


David Bowie – Ema Božek, 2. b (prezentacija sadrži video)


Šišmiši – Patricia Horvat, 2. g


Donald Trump– Igor Šijak, 2. b


Pandorina kutija – Ana Csik, 2. c


Igra prijestolja – Lana Varga, 2. b


Glazba 90-ih – Lara Vondraček, 2. b


Srednjovjekovne sprave za mučenje – Lucija Rukavina, 2. c


Templari – Lucija Zmaić, 2. c


Pandorina kutija – Lorena Jambreušić, 2. b


Kako prezentirati dobro i kako prezentirati bez treme – Kristina Ledinski, prof.

Komentari