U pratnji nastavnika Marka Horvata, Maje Maček Treščec i Zvonimira Treščeca učenici 1.C i 1.F razreda sudjelovali su na dvodnevnoj ekskurziji u sjevernu Italiju.
Nakon polaska u ponoć i cjelonoćne vožnje rano ujutro stigli smo u Sirmione – gradić smješten na obali jezera Lago di Garda. Uz stručno vodstvo naših vodiči posjetili smo dvije povijesne zamenitosti Sirmionea: dvorac i tvrđavu Scaliger (Castello Scaligero di Sirmione) i Katulove pećine (Grotte di Catullo).
Dvorac Scaliger iz 13.stoljeća zapravo je ulaz u stari dio grada koji se nalazi na izduženom poluotoku u jezeru. Na samom kraju tog poluotoka u 1. stoljeću prije Krista rimski pjesnik Gaj Valerije Katul izgradio je veličanstvenu vilu. Nažalost, vila je tijekom vremena propadala i urušila se pa se u nju kasnije ulazilo kao u pećinu (otud i naziv lokaliteta Katulove pećine). Nakon razgledavanja imali smo slobodno vrijeme za šetnju gradom. Iako je vremenska prognoza najavljivala kišu cijeli dan, zapravo niti u jednom trenutku nije bilo padalina. Šteta jedino što ovaj živopisni gradić nismo doživjeli okupan suncem već po tmurnom vremenu. U jednoj od brojnim gradskim slastičarnica probali smo poznati talijanski sladoled, koji je prema riječima naših vodiča najbolji upravo u ovoj regiji.

Uslijedilo je još malo vožnje autobusom do grada Verona. Razgledavanje smo započeli ispred Veronske Arene, jednog od glavnih simbola grada – velikog rimskog amfiteatra iz 1. stoljeća. Zatim smo se uputili ulicom Via Mazzini prema trgu Piazza delle Erbe. Ulica je bila prepuna ljudi, budući da se radi o glavnoj trgovačkoj ulici u samom srcu povijesne jezgre grada Verone. Za kraj razgledavanja preostalo nam je posjetiti znamenitost po kojoj svi znamo Veronu i zbog čega ju nazivaju gradom ljubavi. Uputili smo se u ulicu Via Cappello i pronašli ulaz u dvorište ispred kojeg je bila ogromna gužva – svi turisti koji posjete Italiju žele na kućnom broju 23 vidjeti balkon s kojeg je Julija zaljubljeno gledala svog Romea. Naš vodič Nino nas je malo razočarao ispričavši nam kako je slavni balkon zapravo dozidan na kuću tijekom 20. stoljeća. U istom dvorištu nalazi se kip Julije koji je izlizan od dodirivanja brojnih turista. Naime, prema vjerovanju, dodirivanje Julijinih grudi donosi sreću.

Nakon slobodnog vremena u Veroni, odvezli smo se u hotel u okolici na večeru i noćenje. Tijekom noći i jutra padala je jaka kiša što se pokazalo izvrsnim. Naime, nakon doručka i izlaska iz hotela slijedila je posljednja, većini najbolja, aktivnost na ovoj ekskurziji – posjet zabavnom parku Gardaland. Čim smo krenuli kiša je prestala, a zbog loše vremenske prognoze taj dan je u Gardalandu bilo neuobičajeno malo posjetitelja, tako da niti na onim najpopularnijim atrakcijama nije bilo redova čekanja. Čitav dan smo uživali u višekratnim vožnjama na rollercoasterima Oblivion, Blue Tornado, Raptor, Shaman, Mammut…

Navečer smo krenuli natrag put Koprivnice i stigli kasno, umorni ali sretni, zadovoljni i prepuni dojmova s putovanja na sjever Italije.

Komentari