U petak 14. lipnja 2024. godine, ekipa mladih planinara Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica s profesorom Pintarićem na čelu uputila se školskim kombijem prema poznatoj makarskoj rivijeri i prema jednoj od najljepših hrvatskih planina čije postojanje datira još iz antike kada se zvala Adrion, a to je planina Biokovo. Krenuli smo s nestrpljenjem u ranim jutarnjim satima iz dvorišta škole. Put je bio dug, ali naše uzbuđenje još veće. Prije same Makarske, zaustavili smo se na odmorištu Krka gdje smo razgledali predivan vidikovac rijeke Krke, a potom nastavili put Makarske. Nakon iscrpnog puta i nekoliko kraćih zastoja, napokon smo došli u naš planinarski dom Dom velobrskih ledara. Otpakirali smo svoje kofere i torbe, malo smo se odmorili, a neki su čak i prilegli te smo se spremili za odlazak na plažu. Još dok je Sunce bilo na nebu, uhvatili smo posljednju priliku da se okupamo i prošećemo uz obalu. Nakon druženja na plaži, uputili smo se prema domu gdje smo večerali, još se malo podružili i porazgovarali prije odlaska u krevet.

Idući dan, rano ujutro smo doručkovali i spremili se za šetnju po takozvanoj makarskoj rivijeri koja se sastoji od mnogih malih mjestašca i naselja uređenih za turizam. Krenuli smo punom parom iz našeg planinarskog doma koji se nalazi u mjestu Veliko brdo, od tamo smo se spustili u Makarsku te krenuli prema okolnim naseljima. Preko Krvavice i Bratuša, došli smo sve do Promajne, gdje smo se i za nagradu okupali. Nakon šetnje vratili smo se u planinarski dom, najeli se, oprali suđe te opet otišli na plažu gdje smo se mogli kupati ili gledati utakmicu. Poslije boravka na plaži, vratili smo se u planinarski dom te oni koji su htjeli, mogli su ići do centra Makarske. Na kraju, nismo išli do centra jer nas je uber zeznuo te smo se samo prošetali dolje do plaže, sjeli uz more i razgovarali. Natrag smo se mukotrpno penjali do našega doma koji se naravno morao nalaziti na brijegu.

Treći dan ujutro, spremili smo se za odlazak do poznatog Skywalka na Biokovu. Školskim nas je kombijem Ozren doveo do vidikovca Nebeska šetnica, tj. tzv. Skywalka do kojeg se dolazi samo biokovskom cestom. Pogled sa Skywalka je neopisiv, ali malo i zastrašujuć kada gledate prema dolje. Sa vidikovca se moglo vidjeti naselje Tučepi koje je tik u podnožju Biokova, a i Makarska i ostatak rivijere. Prilikom povratka do planinarskog doma, stali smo u centru Makarske i prošetali smo njenom predivnom šetnicom. Nakon što smo se vratili u dom, spremili smo se za put u Koprivnicu i krenuli na put.

Komentari