Desetero članova Geografske grupe, u pratnji profesora Zvonimira Treščeca i profesorica Maje Maček Treščec i Kristine Bukvić u sklopu Erasmus+ akreditiranog projekta pod imenom  „BECOME ECO“, posjetilo je najveći kanarski otok Tenerife. U subotu, 14. listopada 2023., letom iz Budimpešte stigli smo na španjolski otok u popodnevnim satima. Većina nas bila je smještena u gradu Icod de los Vinos koji se nalazi na sjeverozapadnom dijelu otoka, a u kojem se nalazila i naša škola domaćin. Dok je nedjelja bila rezervirana za druženje s obiteljima, u kojima su učenici bili smješteni, od ponedjeljka su krenule aktivnosti koje smo provodili s učenicima i profesorima španjolske i belgijske škole. Nekoliko jutara proveli smo u školi IES Lucas Martin Espino prezentirajući svoju školu, zemlju i projektne aktivnosti koje smo u sklopu projekta provodili, razgledavajući i upoznavajući njihovu školu i njihove ekološke navike, španjolsku kulturu i tradicionalne igre, izrađujući grupno kreme od nevena, sadeći i zalijevajući krumpir u školskome dvorištu, upoznavajući razne vrste tropskoga voća specifičnoga samo za taj prostor.

Ostale dane, u organizaciji škole domaćina, proveli smo na terenskim izlascima. Posjetili smo vulkansku spilju Cueva del Viento koja je stara 27 000 godina i koja je nas ostavila izniman dojam zbog izvrsnog vodiča koji nas je upoznao s mnogim tajnama tog petog najvećeg vulkanskog okna na svijetu i najvećeg u Europi. Oduševio nas je i odlazak na El Teide, najveći vulkan Tenerifea, koji je s nadmorskom visinom od 3 718 metara ujedno i najviši vrh Španjolske te nacionalni park. Jedan cijeli dan proveli smo u „Siam parku”, jednom od najvećih vodenih parkova na svijetu koji je više godina nagrađivan u Europi, ne samo zbog broja vodenih atrakcija, nego i zbog izuzetno bogate i autentične flore i faune u samom parku. Imali smo priliku sudjelovati i u poznatom tenerifskom festivalu St. Andrew’s koji je specifičan i zanimljiv mladima zbog svoje tradicije spuštanja po ulicama na daskama. Festival se inače ne održava u ovo vrijeme godine, ali su tijela škole, na čelu s izrazito pristupačnim i ljubaznim ravnateljem, dogovorila simulaciju festivala da bi nam pružili približan osjećaj tradicije i načina na koji se zabavljaju.

Ostatak dana provodili smo kao grupa, u dogovoru sa svojim domaćinima, koji su nam jako dobrom organizacijom pokazali i ostale dijelove otoka poput gradova La Lagune, Santa Cruza, Puerto de la Cruza, La Orotava, La Guancha. Skoro svaki dan imali smo priliku okupati se u Atlantskom oceanu te doživjeti nemiran i valovit ocean. Vidjeli smo mnoštvo predivnih plaža kojima prevladava crni pijesak i vulkanske stijene te koje su bile obasjane predivnim zalascima sunca koji će nam dugoročno ostati u sjećanju. Prvim subotnjim letom krenuli smo prema Barceloni, a zatim nakon kraće odgode leta, drugim avionom stigli smo do Beča u kojem su nas čekali vozači i sigurno nas dovezli do naše škole u Koprivnici.

Evo što su o mobilnosti rekli neki učenici:

Ovo je bilo moje prvo putovanje u sklopu Erasmus+ projekta. Neizmjerno sam zahvalna što sam dobila priliku biti član ovako dobre ekipe. Sve aktivnosti, koje su nam domaćini pripremili, bile su odlične! Posjetili smo puno novih mjesta, družili se zajedno plešući i pjevajući te smo pritom stvarali nezaboravne uspomene. Zasigurno, mogu reći da smo se svi jako povezali te smo postali jedna velika obitelj. Zahvaljujem profesorima i svima ostalima koji su nam omogućili ovu mobilnost, a ponajviše svojim prijateljima Hrvatima i Tenerifljanima bez kojih ovo putovanje ne bi bilo isto. Los amo mis amigos!

Hana Vusić, 4. g

Ovaj tjedan na Tenerifeu bio je predivno i nezaboravno iskustvo koje je nadmašilo sva moja očekivanja. Kao netko tko je sudjelovao u već nekoliko Erasmusa, i kao putnik i kao domaćin, mogu reći da je ova mobilnost ipak po mnogo čemu bila drukčija i bolja. Jednostavno, cijeli je tjedan bio savršen. Od dobre organizacije i zanimljivih aktivnosti pa sve do predivne destinacije i zapanjujuće prirode. Stvorila sam mnoštvo uspomena, a iskustvo, koje sam ponijela sa sobom, neprocjenjivo je. Ipak, glavni razlog zbog čega će mi ovaj tjedan zauvijek ostati u srcu nisu ni plaže, ni gradovi, ni aktivnosti, nego ljudi. Iako sam većinu naših španjolskih domaćina upoznala u travnju, zapravo su mi se tek sada uvukli pod kožu i postali pravi prijatelji – onakvi kakvi traju zauvijek. Moji domaćini bili su topli, brižni i puni ljubavi, a čak ih ni jezična barijera nije spriječila da mi priušte najljepši tjedan u životu – kakav je i bio. Iako mi je do sada ovaj rastanak najteže pao, vjerujem da ćemo svi održati obećanje i da će trenutno ‘zbogom’ ubrzo ponovno postati ‘hola’ uz jedan veliki group hug. 🙂

Petra Kovačević, 3. g

Tjedan je na Tenerifeu, poput sna, prošao u sekundi. I sada, kada ga se prisjetim, stvarno je bio neka vrsta sna. U tako kratkom roku naučio sam, proživio i iskusio toliko novih stvari i događaja kojih ću se rado prisjećati cijeli svoj život. Divlje vulkanske plaže, veseli ljudi, egzotične biljke, magični pejzaži, šareni gradovi, nevjerojatna hrana; mogao bih unedogled. Iskustva izvan mašte. Ponekad je teško povjerovati da je sve bilo stvarno. Osjećam se iznimno sretno što sam mogao biti dio ovih nevjerojatnih dana. Dobio sam potpuno novu perspektivu o svijetu, ljudima, a najvažnije, i o sebi. Rekao bih da su ovakva iskustva daleko najbolje učionice za takve stvari. I naravno, ništa to ne bi bilo moguće bez naših divnih profesora i njihove marljivosti, volje i želje da nam mlade, srednjoškolske dane učine upravo onakvima kakav je bio i ovaj izlet: nezaboravnima, veselima i – poput sna.

Luka Kiš, 3. d

Who would have imagined that in one week we could do as many things as we did, taking them to every corner of the island and teaching them our traditions, foods and dances… Honestly, it has been the best week in a long time and i think it has been the same for everyone. We have gotten along very well and we have built a very good relationship between us and to end it with a party, which would make it clear to us that between Koprivnica and Icod there will always be friends who will be there when needed, it would be more than a farewell, it ended with a see you soon…

Mauricio Garcia

 My opinion about Croatians is that they are very good people, with a lot of respect and a big heart. From this project I have learned many things about Croatia and it has helped me to know English better. I think Erasmus was very worth it because we have met very special people and we have had a great time with them.

Aday Gonzalez Dorta

 

Autorice članka: Klementina Korošec i Patricija Mađerić, 4. g

Komentari