U subotu 17.12.2022. učenici koji uče njemački jezik prema programu za nastavljače (1.b, 2.g, 3.c, 3.g, 3.e) posjetili asu ustrijsku pokrajinu Štajersku te se iz prve ruke uvjerili u njene prirodne ljepote i jezične posebnosti.

U Riegersburgu, štajerskoj općini blizu slovenske granice, posjetili smo tvornicu čokolade Zotter Schokoladenfabrik gdje smo imali priliku kušati više od 200 vrsta čokolade, pralina, čokoladnih prerađevina i napitaka.

Puni endorfina nastavili smo put Graza, gdje smo posjetili ledene jaslice (Eiskrippe) teške 35 tona koje je u bloku leda izrezbario finski umjetnik Kimmo Frosti. Potom smo se se uspinjačom popeli na 475 metara visok Schlossberg odakle se pruža pogled na cijeli grad. Na Schlossbergu se nalazi i Uhrturm, simbol grada koji potječe još iz davnog 13. stoljeća. To je jedini poznati toranj sa satom čije male kazaljke pokazuju minute, a velike sate. Toranj u svojoj unutrašnjosti krije i jedno veliko, funkcionalno zvono. Na Adventskom sajmu na Schlossbergu i u samome centru grada vješto smo se sporazumijevali na njemačkom jeziku s izvornim govornicima te se upoznali i s tradicionalnom gastronomskom ponudom manifestacije.

Izlet su organizirale nastavnice njemačkog jezika: prof. Marija Smoljo Krapinec, prof. Ema Solina i prof. Lidija Šalamon.

Wir sind schon gespannt, was wir nächstes Jahr erleben!

Ema Solina, prof.

Komentari