U našoj školi prvi put je ove godine održan Festival mentalnog zdravlja u organizaciji školske psihologinje i pedagoginje koji se održavao od 24. do 28. listopada 2022. godine. Riječ je o nizu aktivnosti kojima se tijekom jednog nastavnog tjedna nastojala podići svjesnost o važnosti brige za mentalno zdravlje koje je u ovo suvremeno doba pod velikim pritiskom. Osim što su provedene aktivnosti i radionice s našim učenicima, ugostili smo i učenike drugih škola. U nastavku vam donosimo kratki pregled aktivnosti koje su se odvijale tijekom Festivala, a koje želimo pretvoriti u godišnju tradiciju u našoj školi.

Ponedjeljak, 24. listopada 2022.
Prvog dana Festivala na glavnom hodniku škole reproducirala se prezentacija s porukama o važnosti mentalnog zdravlja, ali i s edukativnim ilustracijama o načinima samopomoći u situacijama kada nam je mentalno zdravlje narušeno. Prezentacija nam je poslužila da učenike ukratko uvedemo u temu tjedna.

Utorak, 25. listopada 2022.
Drugog dana Festivala organizirana je rasprava „100 lica mraka“ na temu depresije, samoozljeđivanja i depresije u kojoj su sudjelovali učenici naše škole i učenici gosti iz Srednje škole Koprivnica, Obrtničke škole Koprivnica, Gimnazije Dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac te Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga iz Križevaca. Cilj rasprave bio je destigmatizirati psihičke poremećaje i normalizirati traženje pomoći. Odaziv je bio velik, a učenici su pokazali izuzetnu zrelost u promišljanju o ovim važnim temama.

Srijeda, 26. listopada 2022.
Trećeg dana Festivala pedagoginja i psihologinja održale su s učenicima radionice s tehnikama opuštanja koje učenici u trenucima povećanog stresa i anksioznosti mogu provesti kod kuće. Tako su učenici slagali puzzle i Lego kocke, izrađivali origami i cvijeće od papira te bojali bojanke, a nakon toga smo razgovarali zbog čega su upravo takve jednostavne aktivnosti dobre tehnike opuštanja.

Četvrtak, 27. listopada 2022.
Četvrti dan bio je rezerviran za pozitivne poruke i osnaživanje drugih. Proteklih tjedana učenici su na satima razrednih odjela sa psihologinjom i pedagoginjom na papiriće različitih boja pisali pozitivne poruke na određenu temu – zelena boja bila je za obiteljske probleme, narančasta boja za ljubavne probleme, žuta boja za problem neuspjeha i plava boja bila je vezana općenito za mentalno zdravlje. Zatim su tijekom velikog odmora u četvrtak učenici dijelili poruke svim učenicima na hodniku, a učenici su mogli birati koja im boja papirića taj dan najviše treba da ih utješi ili motivira.

Petak, 28. listopada 2022.
Završnog dana Festivala provedena je aktivnost Kako diše GFG? kojoj je bio cilj „izmjeriti“ emocionalna stanja naših učenika. Učenici su trebali tijekom velikog odmora ispod odgovarajućeg naslova zalijepiti post-it papirić kako bi označili kako se tog dana osjećaju. Mogli su označiti sljedeće: Odlično sam!, Ok, ide pomalo! i Bilo je i boljih dana!. Odaziv učenika bio je velik, a na kraju je ploča bila prekrivena papirićima.

Komentari