Erasmus+ projekt MA(R)TH omogućio nam je neobično putovanje na sjever Europe. Bez tog projekta sigurno nitko od nas ne bi odabrao posjetiti grad Panevežys u Litvi. Do prije nekoliko mjeseci nismo ni znale da taj grad postoji! Profesorice Grgac i Njerš, koje su putovale s nama, pripremale su nas za putovanje. Jako nas je iznenadilo kad smo saznale da je Panevežys treći po veličini grad u Litvi i da ima oko  120 000 stanovnika.
– Tko bi putovao u Panevežys?
– Mi!

Mi smo Mia Sever, Tina Odobašić, Iva Šimek i Ema Đuranek.

Evo našeg dnevnika putovanja!

Nedjelja, 13. 2. 2022.
Školski kombi bio je spreman za polazak. Gospodin Vinko strpljivo je utovario torbe, mi smo se u to vrijeme pozdravile s roditeljima, obavile smo fotkanje pred put i svi zajedno krenuli smo za Budimpeštu odakle nam je polijetao avion za Litvu. Sletjele smo u Kaunas. Dočekali su nas domaćini i odvezli u hotel u Panevežys. S obzirom na to da smo u hotel stigli u kasnim noćnim – ili bolje rečeno – ranim jutarnjim satima, probudile smo se tek oko 10 h ujutro i krenule na doručak. Bile smo jedini tim koji je došao dan ranije pa su nam domaćini predložili izlet u lokalni park prirode kako bismo vidjele europske bizone. Možete li zamisliti da šetate prirodom i susretnete bizona? To je u Litvi moguće! Nakon posjeta druželjubivim bizonima otišli smo posjetiti jedan od meandara rijeke Nevežiz koja teče kroz sam grad. Pogled koji smo iskusile s vrha vidikovca (na oko 20m visine) uistinu je bio vrijedan penjanja i borbe s vjetrom. Zatim smo se družile s profesorima domaćinima uz litvanske slastičarske specijalitete poput šakotisa i topli čaj. Svirale smo na drvenim glazbalima i šetale uz zaleđenu rijeku. Imale smo sreće jer se ispod našeg hotela nalazila pizzerija koja tvrdi da je njezina pizza br. 1 u Panevežysu te smo tamo ručale. Poslije ručka i kratkog odmora u hotelu našle smo se s našim domaćinima u shopping centru te uživale u limunadi i razgledavanju dućana ostatak večeri. Još jedna neobična crtica iz Litve – tamo mladi izlaze u shopping centar!

Ponedjeljak, 14. 2. 2022.
Prvi dan aktivnosti započeo je ceremonijom dobrodošlice u školi domaćina gdje smo mogli uživati u tradicionalnoj litvanskoj glazbi i glazbalima. Dočekali su nas domaćini obučeni u tradicionalne nošnje. Nakon toga odradili smo prvu aktivnost upoznavanja uz zanimljive i maštovite igre koje su nas prisilile da priđemo svakom od sudionika i upitamo po nekoliko pitanja. Zatim smo pošli u razgled škole i radionicu izrade čestitki povodom Valentinova. Naš je tim prezentirao što smo sve postigli u projektu do sada, a nakon toga smo se uputili na ručak u tradicionalni litvanski restoran i probali njihovu tradicionalnu kuhinju. Poslije ručka vratili smo se u školu gdje smo odigrali kviz o zemljama koje sudjeluju u projektu te su time završile aktivnosti za taj dan. U kvizu je pobijedio tim u kojem su sudjelovale Iva i prof. Grgac. Prof. Njerš bila je sudac. Ostatak večeri proveli smo u šetnji gradom uz naše domaćine koji su nam bili spremni pokazati i objasniti sve zanimljivosti grada. Naši domaćini bili su Sofia, Vilius i Maria.

Utorak, 15. 2. 2022.
Nakon doručka dan nam je započeo radionicom keramike. Dobili smo već izrađene glinene zdjelice koje smo mogli obojati. Nakon radionice išli smo do centra grada u posjet gradonačelniku. Slijedila je kratka šetnja gradom pa radionica na kojoj smo upoznali litvanske narodne nošnje. Prvo su nam ih predstavili uz prezentaciju, a nakon toga smo imali igru u kojoj smo jedni druge morali obući u nošnju neke od regija. Nakon toga posjetili smo kazalište lutaka gdje su nam objasnili proces izrade lutaka i lutkarske predstave. Tamo su kazališta puno popularnija nego kod nas, a neka kina u Panevežysu čak su se zatvorila zbog popularnosti kazališta.

Srijeda, 16. 2. 2022.
U srijedu smo obilježili dan neovisnosti Litve. Na svakom su se koraku mogle vidjeti boje litvanske zastave: na kapama, rukavicama, šalovima… Nakon ceremonije prošetali smo gradom i upoznali sve bitne građevine (kazalište, galeriju, prvu knjižnicu…). Nakon toga imali smo Scavenger city hunt u kojem smo morali pronaći zadane građevine u što kraćem vremenu. Zatim smo imali ručak i vratili smo se u njihovu školu gdje smo imali tri radionice. U prvoj radionici upoznali smo tradicionalne litvanske instrumente, čak smo imali mogućnost napraviti vlastiti instrument. Druga radionica bila je vezana uz likovni, trebali smo na plašt kocke nacrtati motive koji su nas u Litvi najviše oduševili. Treća radionica bila nam je zadnja aktivnost tog dana, radili smo u grupama i zadatak nam je bio riješiti što više matematičkih pitalica i tangrama kako bismo skupili bodove i pobijedili. Nakon što su sve aktivnosti završile, domaćini su nas odveli u shopping centar i u restoran na večeru.

Četvrtak, 17. 2. 2022.
Četvrtak smo započeli ranim buđenjem i vožnjom autobusom do glavnog grada Vilniusa. Prvo smo posjetili muzej moderne umjetnosti “Mo muziejus” gdje smo imali radionicu “Što se događa na slici?”. Uz nešto slobodnog vremena nakon radionice, posjet muzeju bio je gotov te smo svi zajedno ponovno imali organizirani ručak. Sljedeća aktivnost bila je posjet muzeju novca, a nakon toga slobodno vrijeme za razgled grada. Prije povratka u Panevežys stali smo u shopping centru te smo imali još nešto slobodnog vremena.

Petak, 18. 2. 2022.
U petak, posljednji dan projektnih aktivnosti, posjetili smo tvornicu stakla u Panevežysu. Bilo je vrlo zanimljivo razgledati različite staklene skulpture te uživo vidjeti i kako se proizvode. Nakon toga imali smo posljednji ručak s Makedonkama, Turcima i domaćinima. Uslijedila je završna ceremonija i dodjela certifikata za sudjelovanje u projektu. Imali smo nešto vremena za zajedničko druženje i zabavljanje uz pjesme i izvođače naših država. Nazvali smo to erasmusvision. Sa svima smo se pozdravili uz malo tuge, ali i puno nade i radosti da ćemo se ponovno negdje susresti. Na mobilnosti su uz domaćine i nas bili učenici iz Turske i Sjeverne Makedonije, a virtualno su na mobilnosti sudjelovali učenici iz Grčke i Italije.

Subota, 19. 2. 2022.
U subotu je stigao kraj našeg putovanja. Naša zadnja destinacija bila je Kaunas, drugi najveći grad u Litvi. U jutarnjim satima oprostili smo se s našim domaćinima i krenuli smo busom do Kaunasa. Odlučile smo šetati do centra grada, a usput smo posjetile crkvu Sv. arhanđela Mihaela. Zatim smo odlučile posjetiti Muzej vragova u kojem smo saznale kako druge kulture objašnjavaju i zamišljaju pojam vraga. Nakon toga otišle smo do dvorca  koji se nalazi na ušću rijeka Neris i Nemunas. Većinu vremena padala je kiša pa nismo mogle mnogo razgledavati, nego smo se sklonile u slastičarnicu s najboljim kolačima ikada. Prije povratka kući, nakon što smo sletjele u Budimpeštu, posjetile smo Peštu, prošetale do Ribarskih kula i crkve Sv. Matije. Noćni pogled na mađarski parlament bio je prekrasan.

Prepune dojmova vratile smo se kući. Svima rado pričamo dojmove s putovanja i još samo jedna rečenica: ugrabite priliku i putujte na erasmus mobilnosti! Sigurno ćete uživati kao i mi!

Tina Odobašić (4.g), Iva Šimek (4.d), Mia Sever (4.d), Ema Đuranek (3.d)

Komentari