Profesorica Maja Pucić prošle je školske godine predstavila svoja iskustva s otvorenoga mora koja je stekla kao časnica na trgovačkom brodu CMA CGM Tage. Vremena je bilo malo, a pitanja puno, stoga je na poziv članova Geografske grupe u četvrtak, 4. listopada, nastavila svoje pripovijedanje posebno istaknuviši nevolje i probleme koji se događaju tijekom plovidbe.

Primjerice, piratski napadi velika su tegoba u pomorstvu, a najkritičnije je uz obalu Nigerije i Somalije te u velikoj luci Singapur. Profesorica je objasnila kako izgleda tipičan takav napad: riječ je o piratima na brzim gliserima koji se najčešće koriste motkom kako bi se popeli na palubu sa stražnje strane broda. Njihov je cilj preuzeti kontrolu nad brodom i zatražiti novac za otkupninu zatočene posade. U takvim strahovitim okolnostima obično je potrebno u pomoć pozvati neki ratni brod ili avion kako bi zastrašio napadače.

Osim napada koje uzrokuju ljudi uvelike su opasni i oni koje uzrokuju vremenske neprilike. Naime, katkad je sukob s prirodom neizbježan usprkos velikoj točnosti meteoroloških karata i dobroj informiranosti. Potrebno je ostati pribran u trenutku kad valovi premaše visinu od deset metara, pogotovo zato što takve situacije zahtijevaju ručno upravljanje velikim brodom, što je slučaj i pri plovidbi kroz mjesta gdje se miješaju morske struje.

Profesorica je također spomenula kako su neki pravci stresniji od drugih. Prolaziti Sredozemnim morem neusporedivo je sa spomenutom lukom Singapur ili Tajvanskim prolazom. Velik broj brodova koji istovremeno ulaze u luku ili izlaze iz nje očit su uzrok otežana manevriranja, no male ribarske brodice mogu biti posebno opasne zbog svojih mreža i činjenice da zbog praznovjerja vole ploviti točno ispred odnosno iza velikih brodova (kako bi im ulov bio bolji).

Sat je obilježila topla atmosfera i naša brodska časnica predavanje je učinila uistinu zanimljivim te revno odgovarala na pitanja zainteresiranih. Usprkos svim problemima i uzburkanim vodama na koje je lako naići ploveći širom svijeta na jednom brodu, na kraju dana profesorica se još nije nasukala, stoga joj želimo svu sreću na sljedećem putovanju!

Bartol Kekez, 4. a

Komentari