Gimnaziji Bernardina Frankopana u Ogulinu uz potporu Goethe-Instituta Kroatien održano je 16. travnja prvo natjecanje Kroatische CLIL-Robotik Meisterschaft – hrvatsko prvenstvo s Mindstorms robotima. U prvenstvu su sudjelovale gimnazije iz Koprivnice, Metkovića, Ogulina, Virovitice i Zagreba (X. gimnazija).

Situacija u kojoj smo se našli vodi nas u godinu 2118. kada ljudi grade prve baze na planetu Marsu. Donesena je odluka da će neke od baza nositi nazive njemačkih gradova (Berlin, Hamburg, Leipzig, München i Köln) te je naš zadatak bio promovirati navedenih pet gradova. Grupe su se sastojale od šest učenika od kojih pet na njemačkom jeziku predstavlja gradove (Lorena Horvat (2. a), Ana Uremović (2. d), Antonio Markotić (3. a), Mario Paradžik (3. a) i Lana Deverić (2. a)), a jedan je učenik tehničar (Doris Hegedušić, 3. a). Naši mentori bili su profesor Neven Kekez i profesorica Kristina Ledinski. Cilj natjecanja bio je unaprijediti poznavanje i primjenu informacijske tehnologije te znanje njemačkog jezika.

Kada smo stigli u gimnaziju u Ogulinu, srdačno su nas dočekali s riječima dobrodošlice i kratkim programom. Slučajnim odabirom naša je grupa nastupila zadnja. Natjecanje je bilo koncipirano tako da se boduje i robotička strana (njegova brzina, pozicioniranje, audiosignal i montaža) te točnost artikulacije, vokabulara i informacija danih na njemačkom jeziku, njihova originalnost i vrijeme (na svakoj je bazi robot stajao točno dvije minute).

S odličnih 268 bodova odnijeli smo prvo mjesto, ali i jedno lijepo iskustvo. Natjecanje je bilo vrlo zabavno i iz njega smo mogli puno naučiti. Neki od nas malo su bolje upoznali robotiku, a neki su se naučili snalaziti i izraziti na njemačkom jeziku te prebroditi tremu i strah od javnog nastupa. Također smo posjetili grad Ogulin, a jako se radujemo i nadolazećem putu u Austriju! 😊

Lana Deverić, 2. a

Pripreme u školi

Komentari