Od 22. svibnja do 27. svibnja 2023. godine, školska psihologinja Jasmina Šandor pohađala je tečaj pod nazivom Boosting Creative Thinking and Problem Solving koji se održavao u Amsterdamu. Na tečaju, u organizaciji Europass Teacher Academy, sudjelovalo je 8 sudionika iz Portugala, Turske, Slovačke, Latvije i Hrvatske.

Izvrsna organizacija i koncept samog tečaja doprinijeli su produktivnom radu i razmjeni ideja iz područja kreativnosti u radu s učenicima i načinima rješavanja problema. Opće je poznato da se najbolje uči iskustvenim pristupom pa su tako i sudionici tečaja sve prezentirane tehnike isprobali u šest dana zajedničkih aktivnosti. Svaki je dan imao jednu glavnu temu, poput toga što je kreativno mišljenje, koje su to tehnike rješavanja problema i generiranja ideja, kako storytelling može poslužiti u radu s učenicima, koje su prednosti konceptualne umjetnosti, a koje umjetne inteligencije te kako sve to koristiti u obrazovanju i izvući najbolje od svakog pristupa u korist učenika.

 

U sklopu tečaja organizirane su i dvije aktivnosti čiji je cilj bio bolje upoznavanje nizozemske kulture. Jedan su dan sudionici razgledavali Amsterdam uz pratnju vodiča koji je prenosio svoja znanja i brojne zanimljivosti o povijesti grada i države, o hrani, potresnom vremenu Drugog svjetskog rata i sl. Na primjer, jeste li znali da su poznati nizozemski tulipani u vrijeme nestašice hrane uzrokovane Drugim svjetskim ratom spasili mnoštvo života jer su ljudi spas od gladi potražili u kuhanju juhe od tulipana? Druga aktivnost bila je posjet muzejima prema vlastitom odabiru u kojima su sudionici mogli uživati upijajući bogato stvaralaštvo poznatih umjetnika poput Rembrandta, Van Gogha, ali isto tako i u modernoj umjetnosti 21. stoljeća.

Usto, dodatna vrijednost ovog tečaja bila je dijeljenje iskustava o obrazovnim sustavima, uvjetima i posebnostima svakog od njih te povezivanje sudionika u neke buduće zajedničke projekte kako bi se lijepo druženje i produktivan rad iz Amsterdama nastavili i dalje.

Komentari