U Gimnaziji „Fran Galović“ ove je godine po prvi puta održan Festival jezika. Prošli tjedan (18. i 19. travnja) u našoj se školi odvio bogat program Festivala. Naš cilj bio je promovirati, u duhu one poznate uzrečice „vrijediš koliko jezika govoriš“, bogatstvo i raznolikost različitih jezika, ali i kulturološke posebnosti koje proizlaze iz njihova poznavanja. U vremenima opće globalizacije, ali i suvremenih migracijskih procesa, važno je osvješćivati koliko je jezik neraskidivo vezan uz identitet i nacionalno određenje pojedinoga naroda, koliko nas jezici definiraju i određuju naš način razmišljanja, oblikovanje stavova i vrijednosti, utječu na širinu naših uvjerenja, čine nas tolerantnijim ljudima koji uvažavaju različitosti. Uz različite jezike, naglasak je stavljen na različite oblike pismenosti i komunikacije. Naša je škola poznata po etabliranom Danu za znanost i visokomotiviranim učenicima i profesorima koji u prirodnim znanostima postižu iznimne rezultate, a ovaj Festival nastojat će promicati i drugi, jednakovrijedan pol ljudske spoznaje: humanističko, jezikoslovno područje.

Na otvorenju Festivala dogodilo se pravo prštavilo različitih jezika isprepletenih u različitim umjetničkim oblicima: recitaciji, pjesmi, plesu i filmu. Uz naše nenadmašne učenike i pokojega profesora nastupili su i vanjski gosti, bivši učenici i(li) prijatelji: Ivan Vrhovski, Una Čulić, Sandra Špoljar.  Nastavilo se nizom predavanja, radionica, kvizova, streaming susreta, ukupno 39 aktivnosti. Vanjski predavači altruistički i volonterski stigli su iz koprivničkih škola, gradske knjižnice, varaždinske gimnazije, riječkog i zagrebačkog Filozofskog fakulteta, HAZU-a, Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Suradnjom profesora i učenika osmišljene su zanimljive i interaktivne radionice na čak 11 jezika, uključujući i latinski, kajkavski i hrvatski znakovni jezik. Promišljalo se o filologiji, lingvistici, etimologiji, onomastici, semiotici, poticalo se na čitanje, predstavili su se multimedijski projekti, analizirali se filmovi, stvarale priče, natjecalo se u pub kvizovima, čak su se mogla degustirati specifična jela pojedinih kultura. Osobito je vrijedno da su se i kolege iz „prirodne grupe predmeta“ pridružili i nesebično pomogli, kako u organizaciji, tako i u osmišljavanju aktivnosti koje spajaju prirodne znanosti i jezike, ravnatelj je cijeli događaj logistički podupro i upravo je taj zajednički rad i doprinos djelatnika škole, ali i motiviranih, zainteresiranih učenika omogućio da Festival jezika jako dobro uspije, da ga učenici odlično prihvate i zažele da se ova manifestacija nastavi i narednih godina te da postane (još jedan) prepoznatljivi simbol naše škole.

Nastojat ćemo se ubuduće još više Festivalom otvoriti široj javnosti, pozvati u većoj mjeri osnovnoškolce, kulturnjake i obrazovne djelatnike različitih profila i sve druge zainteresirane. Smatramo, a učenici su nam to i potvrdili, da ovakvi oblici učenja bude interes, unapređuju obrazovanje i promiču kulturu i humanističke vrijednosti i na tom ćemo tragu entuzijastično nastaviti dalje.

Na kraju treba napomenuti da je idejna začetnica i pokretačica cijelog ovog projekta Martina Šifkorn-Labazan, profesorica talijanskoga i francuskoga jezika u našoj školi.

Autorica teksta: Lidija Novosel, prof.

Komentari