Erasmus+ projekt DIGI WISE – DAB (Develop the Art of Balancing) odveo je petnaestero učenika i tri profesorice u idiličnu Bretanju u Francuskoj. Putovali su učenici Korana Grgac, Marko Franjo, Lana Bazijanec, Vito Bijač, Damjan Široki, Lara Kapusta, Klementina Korošec, Patricija Mađerić, Sara Marija Šapina, Lorena Crnjak, Jana Jelić, Danea Rakita, Borna Sočev, Luka Kiš i Katja Kalavarić te profesorice Martina Grgac, Martina Šifkorn Labazan i Marina Njerš. Škola domaćin Lycee Jean Moulin Chateaulin pripremila je niz aktivnosti za učenike koji su sudjelovali u radionicima iz kemije, slagali lego-kockice, dizajnirali logotipove, slušali predavanja, u međunarodnim timovima izrađivali postere i prezentacije, posjetili prirodni rezervat Menez Hom, gradove Locronan, Brest, Quimper, Châteaulin i plažu Pentrez. Dio učenika tijekom tjedna bio je smješten u učeničkom domu, a tijekom vikenda u obiteljima kao i ostatak tima.  Putovanje je bilo organizirano avionom do Pariza, a dalje smo putovali vlakom. Francuski brzi vlakovi TGV postižu brzinu veću čak i od 290 kilometara na sat. Osim avionom i vlakom, putovali smo i metroom, RER-om, autobusom i osobnim automobilima. Razgledali smo i Pariz (šetnja gradom uz Seinu, posjet muzeju Louvre, crkva Notre Dame, Eiffelov toranj, bazilika Sacre Coeur, Montmartre) koji će nam ostati u dugom sjećanju. Za većinu je posjet Parizu bio i najbolji dio putovanja, a Bretanja nas je oduševila svojim krajolicima, gradićima i prirodnim ljepotama.

Francuzi su vrlo ponosni na svoju gastronomiju. Gradovi su puni pekarnica s, nama strancima, vrlo neobičnim pekarskim slatkim i slanim proizvodima. Iznenadili su nas izborom hrane: obroci im nisu obilni, doručak je sladak (pekmez, maslac, pecivo, kroasan), ručak nešto obilniji, a za večeru je najčešće slana palačinka s jajima pripremljena od heljdina brašna. Prehrana se temelji na namirnicama iz mora, što je i logično jer su im pristupačnije nego nama koji živimo na kontinentu. Često se druže u podnevnim satima prije večere uz aperitiv, uz čašu vina i grickalice.

Na povratku smo letjeli od Pariza do Zagreba iznad Dubrovnika pa su neki imali sreće vidjeti ga prvi put iz zraka.

Putovanje je realizirano od 2. do 9. svibnja 2023.

DIGI WISE Erasmus+ tim

DOJMOVI

Bilo mi je super u Francuskoj. Moja domaćinska obitelj bila je nevjerojatna, pružila mi je sjajan boravak pun zabave, ali i uvijek mi ostavljala vrijeme za sebe. S ocem sam svirao gitaru i klavir, pokazali su mi svoju kuću, vrt i obližnju plažu, pekli mi palačinke i dali mi da probam puno druge francuske hrane… Čak su me odveli u akvarij Oceanopolis. Krajolik je veličanstven i nikad prije nisam iskusio sličnu klimu. Aktivnosti u školi mogle su biti organiziranije, ali jako sam volio izrađivati ​​plakate i prezentacije. Grad Chateaulin jako se razlikuje od moga i uživao sam istražujući ga, kao i obližnje gradove. Boravak u Parizu bio je zabavan, ali i vrlo stresan. Svakako ću se vratiti u Bretanju kako bih je mogao temeljitije istražiti, kao i druge muzeje umjetnosti u Parizu. Osjećam se izuzetno sretnim što sam u takvom projektu i cijeli život pamtit ću ovo putovanje s osmijehom.

Luka Kiš, 2. d

 

Moje vrijeme u Francuskoj bilo je nevjerojatno. Iskustvo je bilo mnogo ugodnije zahvaljujući mojoj sjajnoj domaćinskoj obitelji. Osjećao sam se dobrodošao i jako sam im zahvalan što sam ostao kod njih nekoliko dana. Odveli su me u Oceanopolis, u Carnac da vidim menhire i uvijek je netko svake večeri sa mnom gledao nogomet. Hrana je bila prilično dobra, ali mislim da francuske palačinke nisu moja stvar 😅.

Aktivnosti unutar škole bile su u redu iako je šteta što je bilo malo nereda u organizaciji. Svi naši domaćini bili su nevjerojatni ljudi i iako su neki od njih bili sramežljivi i nisu najbolje govorili engleski, bilo je očito da daju sve od sebe, a to je ono što je važno. Stekao sam i sjajne prijatelje među Šveđanima koji su u isto vrijeme bili na projektnoj mobilnosti, posebno s učiteljima jer smo imali mnogo sličnih interesa u stvarnom životu i videoigrama! Bilo je to nevjerojatno iskustvo jer sam naučio mnogo o digitalnoj sigurnosti u školi, o francuskoj kuhinji i kulturi sa svojom novom obitelji, dok sam također proširio svoj pogled na svijet upoznajući vrlo različite, ali vrlo slične ljude. Izuzetno sam zahvalan što sam dio ovog sjajnog projekta i nadam se da ćemo ga dovršiti s više učenja i stvaranja uspomena za cijeli život!

Damjan Široki, 2. b

Komentari