Bliži se početak nastave i čini se da je ljetu kraj, no kulturno ljeto u našem gradu u punom je zamahu. Početak rujna rezerviran je za Festival izvedbenih umjetnosti i kazališta (FIUK), i to već peti put. Gimnazijalci, pogledajte što su vam pripremili organizatori i podržite Festival na najbolji mogući način – pratite program! Udruga Mamuze poslala nam je priopćenje za medije koje ponosno objavljujemo  🙂

PETI FESTIVAL IZVEDBENIH UMJETNOSTI I KAZALIŠTA – FIUK

Od 6. do 8. rujna u Koprivnici će se održati 5. Festival izvedbenih umjetnosti i kazališta – FIUK, festival kazališta, performansa i glazbe. Izvedbe će se odvijati u Muzeju grada Koprivnice, sinagogi, Kulturno kreativnom centru Pixel i Multimedijalnom centru Kugla, a bave se aktualnim društvenim, kulturnim i političkim zbivanjima.

Festival je 2014. pokrenula udruga Mamuze s ciljem da posjetiteljima prezentira suvremena i angažirana ostvarenja iz područja izvedbenih umjetnosti i željom da FIUK bude platforma za umrežavanje i istraživanje umjetničkih formi, ali i eksperiment postavljanja javnih prostora u službu umjetnosti. S takvim konceptom, FIUK okuplja mlade i nezavisne umjetnike, amaterska kazališta, organizacije nezavisne kulture i udruge koje se bave promicanjem izvedbenih umjetnosti u programskom dijelu festivala, te dizajnere, fotografe, glumce (amatere), kustose i brojne volontere u organizacijskom timu, a targetira publiku svih generacija i profila, ipak – s naglaskom na mlađe generacije i njima prilagođen sadržaj.

Festival će ove godine započeti u sinagogi, gdje će Mario Matoković predstaviti site-specific instalaciju „We all had a dream“, a koja, kao djelomična parafraza M. L. Kinga, prenesena u današnjicu progovara o snovima o državi, zajednici i boljitku. Tin Dožić predstavit će se isti dan u muzeju zvučnom izvedbom „Nekoliko krajolika i strojeva“ koja tematizira sukob prirode i tehnologije. U petak će svoju novu knjigu „Topoi umjetnosti performansa: lokalna vizura“ predstaviti Suzana Marjanić, najvažnija istraživačica, kroničarka i promotorica umjetničke prakse performansa u Hrvatskoj, i to u društvu domaćeg povjesničara umjetnosti Marijana Špoljara i urednika knjige Marka Goluba. Prije predstavljanja knjige, performans o preispitivanju vlastitog identiteta „Transition/Emotion“ će održati Marin Renić iz Splita. Performans će na ovogodišnjem FIUK-u održati i Kristina Marić, ovogodišnja finalistica za Nagradu „Radoslav Putar“ Instituta za suvremenu umjetnost (jedan od finalista je bio i Gildo Bavčević koji je već gostovao na FIUK-u).

Satirična predstava „Otirač“ Ive Krešića bavi se negativnim društvenim anomalijama čiji utjecaj nas svakodnevno guši kroz dnevno-političke i medijske pritiske, dok ćemo za kraj festivala gledati glazbeno-poetski igrokaz „Marko Marulić: Protiv današnjeg doba“ (Zoran Kelava i Igor Paro). Organizatori FIUK-a i pri odabiru bendova inzistiraju na nekonvencionalnoj struji, pa će ove godine ugostiti bendove Trobecove krušne peći, Žen, Magickal Wow Band i Igralom, a afteri se tradicionalno održavaju u Pixelu gdje će nas zabavljati DJ Ryan (četvrtak), DJ Mad Postman (petak) i DJ Grob&Sky.

Festival sufinancira Grad Koprivnica te je ulaz na sve izvedbe besplatan, a detaljan program dostupan je na web stranici www.fiuk.com.hr te na Facebook stranicama festivala.

Udruga Mamuze

Komentari