U sklopu MA(R)TH projekta, koji se bavi matematikom, umjetnošću i glazbom, naš šesteročlani tim koji su činile profesorice Marina Furkes i Iva Bolfek, te učenice Irma Wolf, Ana Puhar, Ivana Međimurec i Mirta Strbad bio je na mobilnosti na otoku Krfu u Grčkoj.
Na put smo krenule u nedjelju, 2.2.2020. u 00:00 školskim kombijem, kojim smo putovale do bečkog aerodroma. Za neke od nas slijedio je uzbudljivi prvi let avionom, kojim smo stigle do Atene gdje su nam se pridružili i timovi iz Italije i Turske. U 14:30 napokon smo stigle na Krf, a na aerodromu su nas dočekali domaćini kod kojih smo bile smještene.
Prvi dan svaki je tim predstavio dosadašnje MA(R)TH aktivnosti u svojoj školi što je bilo vrlo zanimljivo. I naša je prezentacija prošla odlično! Nakon razgledavanja grada Krfa u ponedjeljak, u utorak smo u miješanim timovima igrali igru “Discover the town”. Zadatak je bio riješiti matematičke zagonetke koje su vodile do neke građevine, spomenika, umjetnine kraj kojih je bilo potrebno opaliti timsku fotku. Tijekom igre smo se više opustili i upoznali s članovima drugih timova. Sljedeći smo dan, podijeljeni u četveročlane timove, išli u “Escape room” iz kojeg, uz puno truda i muke, ipak nismo uspjeli pobjeći. Ipak najzanimljiviji dan bio nam je zasigurno četvrtak, kad smo busom išli na izlet po cijelom otoku. Tako smo posjetili i palaču Achilleion, odnosno palaču austrijske carice Sisi koja nas je oduševila. Osim prekrasnog interijera, ali i eksterijera iz vrta palače pruža se i predivan pogled na cijeli otok. Nakon toga smo posjetili i Nacionalnu galeriju u kojoj smo imale priliku vidjeti slike poznatih autora kao što je El Greco.
posljednji smo dan predstavile timeline poznatih hrvatskih umjetnika, matematičara i glazbenika s mnoštvom glazbenih primjera. Dio mjuzikla “Jalta, Jalta” “Neka cijeli ovaj svijet” jako je podigao atmosferu i privukao pažnju cijele publike, a kasnije je naravno slijedio i veliki pljesak. Nakon svih prezentacija, grčka nam je škola priredila oproštaj uz tradicionalan ples u koji smo se sve vrlo rado uključile.
Uz sve organizirane aktivnosti, imale smo naravno i slobodno vrijeme koje smo iskoristile za kupnju suvenira, šopingiranje i druženje s ostalim učenicima. Tek kad je došlo vrijeme rastanka, postale smo svjesne koliko smo se povezale s ostalim učenicima i kako nam je sve brzo prošlo.

Što o putovanju kažu profesorice?

Doista je lijepo kada nas izvan granica Republike Hrvatske predstavljaju učenice koje su svojim primjerom pokazale koliko su marljive, uspješne, elokventne i izrazito sposobne! Cure su uvijek bile spremne za suradnju te su svojim primjerom potaknule ostale sudionike projekta za napredovanjem što je posebno bilo naglašeno prilikom izvedbe njihove završne prezentacije. Bravo cure! Svojim izvrsnim prezentacijskim vještinama predstavljale su rad mnogih učenika naše škole i time pokazale koliko je timski rad bitan i koliko kvalitetniji proizvod njime dobivamo. U Grčkoj je bilo posebno lijepo! Upoznali smo nove kulture, povezali se s ostalim nastavnicima i učenicima sličnih interesa, razmijenili iskustva i pokazali jedno veliko zajedništvo. A moramo priznati da smo se i s našim učenicama dodatno povezale, baš kao prave prijateljice! Eto, to je ona najvažnija strana ovakvih projektnih aktivnosti! Radujemo se što ćemo se sa svima ponovno vidjeti prilikom njihovog posjeta našoj školi, ali tek za godinu dana! Do tada vjerujemo da će i ostali učenici i nastavnici imati slična iskustva s mobilnostima u Litvu, Tursku i Makedoniju.

Ivana Međimurec, učenica 4.c razreda

 

Komentari