Piše: Hana Živko, 3. b 

Danas je u našoj gimnaziji obilježen Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. HIV je virus koji uzrokuje bolest sidu ili AIDS (sindrom stečene imunodeficijencije) koja znatno utječe na imunološki sustav postupno ga slabeći. Dan borbe protiv AIDS-a obilježava se 1. prosinca, a cilj mu je osvještavanje i educiranje ljudi o ovoj bolesti, o samom virusu, načinima prenošenja, prevenciji i liječenju. Učenici naše gimnazije danas su na satovima Biologije profesorice Ljerke Gazdek mogli naučiti nešto više o samome virusu i načinima prevencije uz kreativan kviz objavljen na internetu i dostupan ovdje. Provjeri i ti svoje znanje o HIV-u!

Čuli smo pozitivne komentare jer su učenici bili iznenađeni nekim novim saznanjima o virusu, a pogotovo onim da je HIV moguće testirati gotovo svugdje u Hrvatskoj, da je testiranje potpuno anonimno i besplatno i da traje svega dvadesetak minuta! A rano otkrivanje virusa vrlo je bitno.

Učenice 3. b razreda pripremile su crvene vrpce, simbol borbe protiv HIV-a, koje su gimnazijalcima stavljale na majice kako bi i naša gimnazija pokazala osviještenost o ovome virusu, o važnosti njegova prepoznavanja i važnosti prevencije, upravo zbog alarmantnih podataka o virusu koji je u porastu.

Želite li saznati još nešto zanimljivo i korisno o HIV-u i njegovim posebnostima, bacite oko na članak Ozane Brkić nedavno objavljen u FRANzine-u.

 

 

Komentari