Pišu: Ozana Brkić i Ljerka Gazdek, prof.

HIV je virus humane imunodeficijencije, retrovirus koji u slučaju neliječene infekcije uzrokuje AIDS.  AIDS (engl.) i SIDA (franc.) pokrate su za sindrom stečenog nedostatka imuniteta. Prisutan je u ovim tjelesnim tekućinama: krvi, sjemenoj tekućini te vaginalnom sekretu.

Simptomi prve faze zaraze koji se pojavljuju mjesec do dva mjeseca nakon zaraze: oteklina limfnih čvorova (najviše na vratu), umor (višetjedni umor bez očitih razloga), neočekivani gubitak tjelesne težine (više od 4,5 kg u dva mjeseca), dugotrajni proljev (bez vidljivih razloga), gljivične infekcije usta, kratkoća daha i suhi kašalj koji duže traje, vrućica i znojenje, bolesti kože – ružičaste mrlje, uključujuću i usta i vjeđe.

Simptomi kasne faze su: infekcija mrežnice, limfom mozga, zaraza atipičnim mikobakterijama, a Kaposiev sarkom postaje proširen. Mogu biti i izraženi simptomi kao gubitak teka, mučnina, povraćanje, proljev, pad tjelesne težine i opća slabost.

Najveća je vjerojatnost prijenosa infekcije spolnim odnosom između muškaraca, zatim spolnim odnosom sa zaraženom osobom, a nakon toga spolnim odnosom izvan trajne veze.

Postoje li lijekovi

Zasad ne postoje lijekovi koji mogu izliječiti zarazu, odnosno eliminirati HIV iz tijela. No postoji vrlo djelotvorno antivirusno liječenje (HAART) kojim se suzbija umnožavanje HIV-a, oporavlja oštećeni imunitet, sprečava pojava bolesti koje označavaju nastup AIDS-a te znatno produljuje život.

Istraživanje

Istraživanje koje je vodio profesor Chen Zhiwei s Univerziteta u Hong Kongu provedeno je u trenutku kada je Kina bila suočena sa širenjem epidemije AIDS-a. Gotovo osamsto pedeset tisuća ljudi u Kini je, prema podatcima AIDS Data Huba UN-a, zaraženo HIV-om.
Chenovo otkriće, testirano na miševima, pokazuje da novo antitijelo može pomoći u kontroliranju virusa. Antitijelo će imati sposobnost liječenja svih varijanta HIV-a.

Otkriće kineskih znanstvenika objavljeno u Časopisu za klinička istraživanja. Premda su rezultati obećavajući, Andrew Chidgey, direktor nevladine humanitarne organizacije AIDS Concern iz Hongkonga, smatra da to ne znači da će lijek uskoro biti dostupan javnosti.

Broj zaraženih u Hrvatskoj

Prema podatcima Registra za HIV/AIDS, u razdoblju od 1985. godine, kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze HIV-om u Hrvatskoj, do kraja 2016. godine zabilježeno je ukupno 1433 osoba kojima je dijagnosticirana infekcija HIV-om, od čega ih je 480 oboljelo od AIDS-a. U istom su razdoblju od HIV-a odnosno AIDS-a umrle 254 osobe.

Izvor: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/epidemiologija-hiv-infekcije-i-aids-a-u-hrvatskoj/

Obilježavanje

Svjetski dan AIDS-a obilježava se 1. prosinca svake godine.

Eksperiment kloniranja u Kini

O prvom uspješnom uređivanju ljudskog embrija kineski su istraživači obavijestili već 2015. godine.  Najnovija vijest objavljena je prije nekoliko dana. U Kini su uspješno klonirane dvije blizanke s promijenjenim genima. Znanstvenik He Jiankui kaže da bi klonirane djevojčice trebale biti otporne na virus HIV-a.

Posljedice kloniranja pokazat će samo vrijeme. S obzirom na to da je razvijena učinkovita terapija liječenja HIV-a i da je Jiankuijevo manipuliranje genima učinilo da bebe budu osjetljivije na druge bolesti, mislite li da su takva eksperimentiranja zaista potrebna?

Testiranje na HIV

Europski tjedan testiranja na HIV i hepatitis, od 23. do 30. studenog, poziva Europsku uniju da se ujedini kako bi se povećala svijest o korisnosti testiranja na HIV i hepatitis.

Udruga HUHIV uslugama CheckPoint centra Zagreb standardno se pridružuje Europskom tjednu testiranja zajedno s preko 600 javnih i društvenih organizacija u 47 zemalja europske regije pod sloganom: Testiraj, Liječi, Spriječi.

Testirati se možete besplatno i anonimno u svakom većem gradu Republike Hrvatske.

Vaše znanje o AIDS-u možete provjeriti uz koristan kviz i dodatno se educirati.

 

Izvori: https://huhiv.hr/svjetski-dan-aids-a-2018/

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/epidemiologija-hiv-infekcije-i-aids-a-u-hrvatskoj/

Ozana Brkić uz mentorstvo profesorice Ljerke Gazdek

Komentari