U petak, 3. ožujka 2017., u našoj je školi predstavljen program preddiplomskog studija Japanski jezik i kultura Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Studij je tek nedavno osnovan i o njemu su govorili student Relja Kekez i dvije izvorne govornice iz Japana, Ayumi i Riho, zaposlenice fakulteta. Govorile su i o Japanu, no naglasak je bio na samome jeziku. Japanski je vrlo različit od hrvatskog, a približile su nam ga tako što su nas naučile nekoliko jednostavnih izraza poput „Konnichiwa.“ (Dobar dan.), „Watashi wa … desu.“ (Moje ime je …) i „Watashi wa … ga suki desu.“ (Volim …). Učenici su tako imali priliku čuti kako japanski zvuči uživo i sami se okušati u govorenju. Osim toga naučili su kako izraditi srce koristeći se tehnikom origamija.

Interaktivno i poučno predavanje, namijenjeno prvenstveno maturantima, možda potakne neke od njih da i sami odaberu ovaj studij.

Kako je bilo danas u multimediji, saznajte ovdje.

Bartol Kekez, 2. a

Više o origamiju

O Japanu sigurno znate puno, no kada vidite njihovo pismo, vjerojatno ga gledate s nerazumijevanjem i pitate se kako se oni mogu snaći u tom pismu. Jeste li znali da imaju ne samo jedno pismo, već tri?

U petak, 3. ožujka, naš bivši gimnazijalac Relja Kekez i dvije japanske profesorice, Ayumi i Riho, iskoristili su 7. sat da nas upoznaju s japanskom kulturom i pismom. Započeli su predstavljanjem najpoznatijih proizvoda japanske kulture, kao što su Pokémon, Hello Kitty i My Neighbor Totoro, a nastavili s pozdravima i frazama za upoznavanje. Nakon toga slijedila je kratka origami radionica na kojoj je svatko od učenika dobio papirić i naučio napraviti srce.

Origami (ori – savijanje, kami – papir) tehnika je savijanja papira u skulpturu bez ljepila ili rezanja. Vjerojatno ste čitali Sadako hoće živjeti, dirljivu tragičnu priču u kojoj bolesna djevojčica vjeruje da će ozdraviti ako napravi 1000 ždralova. Za sjećanje na zastrašujuće razaranje Hiroshime atomskom bombom u Drugom svjetskom ratu izgrađen je i memorijalni centar posvećen Sadako.

Povijest kulture origamija počela je dolaskom budista u Japan, koji su sa sobom donijeli papir. Naravno, cijena papira bila je visoka i savijanje papira u skulpture vezivalo se samo uz vjerske ceremonije. Na primjer, leptirići od papira korišteni su tijekom svečanosti sklapanja braka. Samuraji su tehnikom origamija izrađivali noshi u koji su zamatali poklon i vjerovali da nosi sreću. Senbazuru orikata iz 1797. prva je knjiga koja govori o origamiju.

Skulpture napravljene savijanjem papira mogu biti raznolikije nego što biste očekivali, od brodića koje ste vjerojatno naučili izraditi u osnovnoj školi, do složenih oblika poput zmaja. Postoje mnoge tehnike, od modularnog origamija, gdje se slažu mali identični komadići papira koji kada se spoje jedan na drugi, stvaraju skulpturu, pa do tehnike mokrog savijanja, gdje se papir namoči tako da se umjesto oštrih kutova dobiju zaokruženi, što dovodi do još uvjerljivijeg predstavljanja objekta.

Marko Benjak, 4. c

 

Komentari