Prema najstarijem očuvanom djelu koje govori o arhitekturi, Vitruvijeva De Architectura, dobra građevina treba imati ljepotu (venustas), čvrstinu (firmitas) i korisnost (utilitas), te se arhitekturu često promatra kao način pronalaženja odgovarajućeg omjera između ove tri osobine, a da ni jedna ne dominira.

Vjerujem da se svi možemo složiti kako je zgrada naše gimnazije nestandardna i drukčija. Plijeni pažnju i izaziva različite reakcije; pozitivne i negativne.

Zgradu naše škole projektirali su Lea Pelivan i Toma Plejić ( STUDIO UP)  2007. godine.  Gimnazija je proslavila Studio UP u domaćim okvirima, dobila je nacionalne arhitektonske nagrade, ali i važnu međunarodnu Mies van der Rohe nagradu.

Čitavo zdanje odlikuje se jednostavnošću oblika te funkcionalnošću.

Gimnazija se nalazi usred sportskog terena i snažno kontrastira okolišu kao zdanje vizualno zagonetne namjene. Cjeloviti volumen forme trapezne prizme obavijen je leksanom koji nosi čelična konstrukcija.

Škola je opremljena modernim učionicama, kabinetima, knjižnicom, višemedijskom i sportskom dvoranom te je prilagođena osobama s invaliditetom. Višefunkcionalna sportska dvorana, smještena je unutar školske zgrade.

Unutar objekta osnovni smjer kretanja je kroz sredinu građevine, zbog čega prostor nalikuje ulici grada, dok sportska dvorana služi kao okupljalište – gradski trg. Dominacija prostora sportske dvorane priziva grčki ideal obrazovanja u suvremenosti – zdrav duh u zdravu tijelu.

Planirana  aktivnost  erasmus+ MA(R)TH  tima bila je izrada 3D modela naše škole, a učenice Lorna Zbodulja i Barbara Džendžo su sjajno odradile zadani zadatak.

 

Komentari