Trinaestero učenika drugih i trećih razreda naše škole boravilo je od 25. do 29. lipnja u Bavarskoj kako bi posjetilo sveučilišta i fakultete te se informiralo o mogućnostima studiranja u toj najvećoj i najbogatijoj njemačkoj pokrajini.

Naši su gimnazijalci posjetili tri sveučilišta i dva fakulteta, među kojima Sveučilište Ludwig Maximilian i Tehničko sveučilište u Münchenu koji u Europi i svijetu imaju status elitnih sveučilišta. Posjetili smo i Sveučilište Augsburg te dva fakulteta: Hochschule Augsburg i  Hochschule für angewandte Wissenschaften Neu-Ulm. Upoznali smo se sa studijskim programima, dobili detaljne upute o samom postupku prijavljivanja na pojedine fakultete, informirali se o  mogućnostima dobivanja stipendija od  SR Njemačke te brojnim programima studentskih razmjena na koje naši učenici, kao punopravni članovi Europske unije, imaju pravo. Posjetili smo i nekoliko predavanja. Posebno zanimljivo bilo je predavanje Einführung in die Wirtschaftsinformatik na kojem naši učenici nisu bili samo gosti već su i aktivno sudjelovali!

Na svim su nas obrazovnim ustanovama koje smo posjetili primili vrlo srdačno i ljubazno. Posebno nas je ponosnima učinila informacija da su ispiti državne mature priznati na svim fakultetima i da maturanti iz Hrvatske prilikom prijave prolaze jednak postupak i imaju jednaka prava kao i njemački maturanti.

Suradnici iz ureda za međunarodnu suradnju, studenti i profesori potrudili su se naš petodnevni boravak u Bavarskoj učiniti jedinstvenim i nezaboravnim. Sve informacije i iskustva koja smo stekli naši će učenici podijeliti sa svim zainteresiranim učenicima naše škole u sljedećoj nastavnoj godini.

Za ovaj posjet moramo zahvaliti prije svega našem partnerstvu s Goethe-Institutom u Zagrebu jer smo kao PASCH-škola imali mogućnost javiti se na natječaj bavarske inicijative BayBIDS koja je uz Goethe-Institut najvećim dijelom financirala ovaj projekt.

 

Marija Smoljo Krapinec, prof.

 

 

 

 

 

 

Komentari