U srijedu, 15. studenog, Gimnazija „Fran Galović“ ugostila je najbolje rukometaše iz šest hrvatskih srednjih škola uključenih u PASCH projekt. Naime, učenici PASCH škola iz Zagreba, Zaprešića, Virovitice i Koprivnice imali su priliku sudjelovati u pripremama i kvalifikacijama za DaF Croatia momčad koja će na međunarodnom turniru u Zaprešiću 2018. braniti hrvatske boje. Pokrovitelj je projekta Goethe-Institut iz Zagreba s kojim naša škola već niz godina iznimno uspješno surađuje.

Na svečanosti povodom današnjih kvalifikacija dobrodošlicu je gostima poželio ravnatelj Vjekoslav Robotić, a zatim je o projektu govorio gospodin Gerald Hühner, predstavnik Goethe-Instituta.

Profesor Maričić rekao nam je kako se nada da će se bar jedan od naših momaka plasirati u tu momčad te dobiti priliku predstavljati školu na tom međunarodnom kupu. Očekivanja su višestruko premašena! U timu koji je sastavljen nakon trening i kvalifikacija našlo se čak pet naših gimnazijalaca: Patrik Ivačić, Marko Žarić, Benedikt Lazar, Filip Šijak i Dino Milošević. Napomenimo kako će se turnir igrati u isto vrijeme kada i Europsko prvenstvo 2018. kojemu je domaćin Hrvatska.

Pročitajte što je za FRANzine rekao gospodin Gerald Hühner i pogledajte galeriju fotografija.

  • Ovo je Vaša prva suradnja s našom školom?

Da, zato što sam počeo raditi u Goethe-Institutu 1. rujna ove godine, a Institut podupire vašu školu kao i škole iz Virovitice, Zagreba i Zaprešića. Koristimo se mrežom škola koju već imamo u Hrvatskoj, a sada je s triju škola proširena na šest.

  • Koja je glavna ideja ovog projekta?

Glavna je ideja prvenstveno povezati škole i učenike u Hrvatskoj igranjem rukometa i promoviranjem njemačkoga jezika kao stranog jezika, a zatim s timom koji sastavimo u Hrvatskoj sudjelovati na internacionalnom turniru u Zaprešiću s momčadima iz šest zemalja koje će komunicirati njemačkim jezikom. Kao što vidite, smatram da sam sposoban komunicirati na engleskom jeziku, no engleski nije više strani jezik, danas ga svi moraju znati. U našoj regiji poznavanje njemačkoga jezika otvara široku paletu perspektiva i opcija.

Prilog pripremile: Ema Knez i Magdalena Dedić, 4. b

 

 

Komentari