Piše Miodrag Maričić, prof.

Beware of GFG

U subotu i nedjelju 25. i 26. ožujka 2017. mali odred specijalaca predvođen nastavnikom za specijalne namjene pohodio je prostore Privatne umjetničke gimnazije u Zagrebu, Gundulićeva 55, odmah pored Botaničkog vrta, i ispitao sve značajke, odlike i obilježja festivala za promicanje engleskog jezika i umjetnosti English All Around

Za taj smo festival pozivnicu dobili davne 2016. sa zadatkom da snimimo film na temu održivog turizma i po želji se javimo na neki od preostalih pet izazova (Challenges). Tri djevojke iz 3. c (Lana Novoselnik, Amalija Ernečić i Stella Lončarić) izradile su film koji je dobio dosta negativne kritike, a jedan vrstan govornik i improvizator s prstohvatom glumačkih sposobnosti – Andrej Gregorin iz 2. d razreda – odabrao je raspravu na temu zadanu na licu mjesta (Speaking challenge). Bio je prvi govornik, dobro se snašao u zahtjevnoj situaciji i pobrao laskave kritike, ali sve navedeno nije bilo dovoljno za pobjedu.

Na temelju iskustava s festivalom English All Around utvrdili smo kako nema te gimnazije koja može biti bolja od nas ako:

  • naučimo malo više o medijskoj i filmskoj pismenosti i tehnikama snimanja
  • nabavimo malo bolju montažersku opremu
  • zatražimo pomoć Sveučilišta Sjever, naprimjer
  • govornike uvježbamo na vrijeme!

Za preostale kategorije natjecanja, koje se razlikuje od svega dosad viđenog, valja naći spremne natjecatelje i nastavnike koji bi s njima radili:

  1. na dramskom stvaralaštvu
  2. na spelling bee dijelu
  3. na story tellingu, tj. pričanju priča
  4. na glazbenom izrazu.

Kao što naziv škole jasno daje do znanja, riječ je o umjetnicima koji imaju nagnuća ali i mogućnosti koje nadilaze sve što naša Koprivnica može ponuditi, a to nije malo! Redovito posjećuju kino (Tuškanac), ugošćuju redatelje ili producente koji im tumače i pokazuju kako se rade filmovi. Organiziraju susrete s umjetnicima, glumcima, pjevačima i glazbenicima jer su smješteni u srcu Zagreba. Kod njih se najbolji učenici nagrađuju tako što im se ime i slika nalaze na ulazu u školu (uistinu prostorno malenu, čak i za 115 učenika koji ju pohađaju). No, unatoč tomu što imaju tako malo učenika, imaju skupine za fotografiju, likovnu umjetnost, grafiku i postere. Njihova fotosekcija osvaja svjetske nagrade, a ove godine su pozvani u Lidice u Slovačkoj. Redovito izlažu u školi, ali i pred općinstvom. Imaju posebne učionice za rad s manjim skupinama učenika, a za one najbolje i dodatne popuste na školarinu ako su odlični učenici!

Čemu sve ovo, možda se pitate. Nagodinu se vraćamo u pojačanom sastavu i spremni osvojiti nagrade, a ne samo snimiti što i kak’ se dela ondje!

Ako imate sklonosti za ijedan od navedenih izazova, a dobro vam ide engleski jezik, javite se potpisniku u kabinet 0/007 pa ćemo do odlaska maturanata ove godine utvrditi za što se sve pripremamo i kako!

EAA (English All Around) beware of GFG!

Komentari