Piše Nicole Cikač, 3. e

Ožujak je mjesec koji se boji francuskom crvenom, bijelom i plavom bojom povodom slavljenja francuskoga jezika, hrvatsko-francuskih odnosa i uživanja u francuskoj kulturi. Naša je gimnazija svake godine djelić cijele te priče te zajedno s Francuskim krugom Koprivnica i privatnom školom stranih jezika Arcobalena organizira obilježavanje Mjeseca frankofonije u Koprivnici.

U četvrtak, 23. ožujka, gimnazijski francuzi, učenici svih razreda jezične gimnazije koji uče francuski, napravili su francuske slastice i pod velikim ih  odmorom ponudili svojim školskim kolegama. Na meniju su se našle tart tatin, odnosno pita s jabukama, i tart au chocholat, čokoladna pita, razni quicheovi i slično. U pozadini je svirala i moderna francuska  glazba, a dvije učenice odsvirale su na flauti francusku himnu. Učenike je na obilježavanje Mjeseca frankofonije potaknula profesorica Martina Šifkorn-Labazan.

Profesorica Martina Šifkorn-Labazan o Mjesecu frankofonije 2017. u GFG-u

“Već drugu godinu zaredom učenici svih razreda jezične gimnazije žele dati svoj doprinos širenju francuskog jezika i kulture i upoznati ostale gimnazijalce s francuskim običajima, ovaj je put to bilo u kulinarskom segmentu. Bilo je tu svakojakih poslastica teško izgovorivih imena, osim ako ne učite francuski: mousse au chocolat, quiche lorraine, tarte tatin, eclaires, clafoutis, crepes Suzette, profiteroles, macarons, canapes au thon, gateau au chocolat, croissants… Sve te delicije bilo je lijepo samo gledati, a tek kušati !

Nadam se da niste propustili drugo izdanje manifestacije koja će, po svemu sudeći, postati tradicionalna jer vole je i oni koji peku kolače i oni koji ih kušaju. Vidimo se sljedeće godine u ožujku kada se u cijelom svijetu slavi Frankofonija. Mi smo na svoj način dali značajan doprinos popularizaciji tog vrlo utjecajnog jezika koji se govori na pet kontinenata i ima 200 milijuna govornika.

Za zvučnu kulisu nisu se pobrinuli zvučnici, već naše flautistice Arijana Antoljak i Mihaela Perović koje su nas očarale izvedbom jednog ulomka iz opere Carmen slavnog francuskog kompozitora Georgesa Bizeta.”

 

 

Komentari