Na jednom od mnogobrojnih predavanja koje profesori Gimnazije „Fran Galović“ organiziraju za svoje učenike, 12. svibnja gostovale su i volonterke Udruge za interkulturalno učenje „Globus“ – AFS Branch Office Croatia. Središnja je aktivnost te udruge organizacija međunarodnih razmjena učenika srednjih škola. Gošće su svojom prezentacijom predstavile nastanak i djelovanje AFS-a koji postoji u osamdeset zemalja svijeta, a u programima razmjene godišnje u cijelom svijetu sudjeluje oko trinaest tisuća učenika. Kao volonterska organizacija, AFS je jedna od najvećih u  svijetu te broji više od četrdeset tisuća volontera.

AFS programi razmjene pridonose povećanju mobilnosti učenika hrvatskih srednjih škola te unošenju multikulturalnosti u hrvatski srednjoškolski sustav. Učenici koji sudjeluju u razmjeni razvijaju samopouzdanje, neovisnost i aktivno znanje stranih jezika, rade na otvorenosti prema kulturnoj raznolikosti te nadilaženju stereotipa i predrasuda, upoznaju vršnjake iz raznih zemalja i uče o bogatstvu raznolikosti, kao i o činjenici da s vršnjacima dijele mnogo toga zajedničkog. Doticaj s učenicima iz drugih kultura te život u host obitelji pomaže im i u stjecanju praktičnih životnih vještina i sposobnosti kao što su zrelost u donošenju odluka, samostalno rješavanje problema, spremnost na kompromis, kreativnost i preuzimanje inicijative. Sve te spoznaje bitne su za osobni razvoj mladih ljudi, za njihovo buduće zapošljavanje i aktivno EU državljanstvo.

Svoje su dojmove o boravku u obitelji u Italiji, Portugalu i Hrvatskoj s učenicima podijelile Maja, Marta, Sonja i Andrea. Osim o odlasku na razmjenu i osobnim iskustvima učenika koji su proveli godinu dana u jednoj od europskih zemalja, svi zainteresirani imali su priliku čuti i kako mogu ugostiti strane učenike u svojoj obitelji, tj. kako njihova obitelj može postati volonterska host family – obitelj domaćin na tri mjeseca ili na jednu godinu, i tako omogućiti stranim učenicima što ljepšu integraciju i upoznavanje s tradicijom, kulturom, prirodnim ljepotama i načinom života u Hrvatskoj.

 

Martina Grgac, prof.

 

Komentari