Gostovanjem 23 učenika i nastavnika iz škole Colegio Montessori de Salamanca, gimnazijalci su uz vodstvo profesorica Marine Njerš i Martine Grgac uspješno završili Erasmus+ projekt pod nazivom “Legacy and Innovation  – Generational Bridges in the Erasmus Experience”. Glavni su ciljevi projekta bili poticanje učenika obje škole na suradnju s ljudima svih generacija, učenje o vlastitom nasljeđu i nasljeđu partnerske zemlje, razvoj vještine korištenja engleskog jezika te stvaranje i povezivanje novih ideja i vrijednosti za budućnost.

Pred učenicima naše Škole i onih iz Salamance bili su izazovi suradnje sa sudionicima projekta koji nisu njihovi vršnjaci pa su učili, osmišljavali i provodili aktivnosti s polaznicima Dječjeg vrtića „Tratinčica“ iz vrtićke skupine „Mačići“, učenicima viših razreda Osnovne škole „Braća Radić“ Koprivnica i umirovljenicama iz svih poslovnih smjerova, polaznicama skupine koja uči engleski jezik u Klubu za starije osobe „Mariška“.

Tijekom Erasmus razmjene u Koprivnici, španjolski učenici su s koprivničkim gimnazijalcima razvijali vještine timskog rada i inovativnog razmišljanja, izrađivali prezentacije, igrali tradicionalne podravske i renesansne – individualne i timske igre, posjetili Podravku, Muzej grada Koprivnice, Galeriju Mijo Kovačić i crkvu sv. Antuna Padovanskog te provodili vrijeme u svojim obiteljima domaćina. S obzirom na to da Montessori škola iz Salamance u okviru svog kurikuluma ima nastavu katoličkog vjeronauka i u svojoj školskoj zgradi kapelu sa svećenikom koji je zadužen za razgovore s učenicima, nastavnicima i za duhovni život škole, gosti su također sudjelovali i na svetoj misi u koprivničkoj Župi bl. Alojzija Stepinca. Također, učili su i o prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini Hrvatske, razgledali Koprivnicu, Varaždin i Zagreb te posjetili Plitvička jezera i Muzej domovinskog rata Karlovac – Turanj. Predstavljanje spomenutih mjesta na svoj kreativan način preuzeli su sadašnji i bivši učenici Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica. Tako su nas u Muzeju i Galeriji dočekale bivše učenice Maša Zamljačanec i Helena Kušenić, u crkvi bl. Alojzija Stepinca bivši učenik Davor Šumandl, a varaždinsku katedralu nam je predstavio Nikola Tomašević. Zajedničkim aktivnostima pokazali smo da se isplati uložiti malo dodatnog truda i vremena u sudjelovanje u međunarodnim projektima kako bi stekli nova znanja, poznanstva i iskustva te da je svaki zadatak lakše uspješno ostvariti kad generacije surađuju.

Martina Grgac, prof.

Komentari