Destigmatizacija odlaska psihologu bila je glavni povod odlaska naših maturantica u Opću bolnicu „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica, odnosno na Odjel psihijatrije. Tamo su nas, povodom 17. Tjedna psihologije,  uz fine kolače i osmijeh,  ugostile psihologinja Maja Blažek, klinička psihologinja Tihana Kosi, specijalizantica kliničke psihologije Tea Bukvić Rezo te psihologinja Tina Vargović  s Odjela pedijatrije. Objasnile su nam kako izgledaju prvi razgovori s psihologom, što to sve podrazumijeva i što očekivati. Ono što svakako možete očekivati od razgovora s psihologom ugodna je atmosfera bez osuđivanja, rješavanje psihologijskih testova, psihoedukacija i razgovor o „malo težim“ temama. Sve je to potrebno kako bi nas psiholog bolje upoznao. Važno je naglasiti kako psiholozi ne rješavaju ljudima probleme, već im pomažu da vlastitim resursima i snagama pronađu najbolje rješenje za sebe i svoju situaciju. Saznali smo koji su najčešći mitovi o psiholozima i psihološkom savjetovanju te smo ponovili gradivo o sličnostima i razlikama psihologa, psihijatra i psihoterapeuta.
Učenice su, također, imale priliku razgovarati s psihologinjama i nakon službenog dijela predavanja, a s obzirom na to da naše maturantice vrijedno rade na svojoj profesionalnoj orijentaciji, imale su i pitanja vezana uz školovanje za posao kliničkog psihologa i psihoterapeuta.
Zahvaljujemo psihologinjama na pozivu jer smatramo kako se upravo ovakvim susretima smanjuju predrasude i stereotipi vezani uz probleme s psihičkim zdravljem što je našem društvu i zajednici itekako potrebno.

Petra Porić, pedagoginja i Katarina Pecek, nastavnica psihologije

Komentari