Drugog dana u tjednu, drugog tjedna u mjesecu, drugog mjeseca u godini obilježava se Dan sigurnijeg interneta. Ove je godine taj dan bio 6. veljače, a obilježen je pod sloganom „Gejmaj sigurno“.

Svi učenici matematičke gimnazije, učenici 1. f razreda te učenici trećih razreda opće gimnazije, koji pohađaju izbornu nastavu Informatike, taj su dan na mrežnoj stranici www.dansigurnijeginterneta.org/ rješavali nagradni kviz. Kako bi se pristupilo nagradnom izvlačenju, kviz je trebalo riješiti s točnošću od najmanje 80 % nakon čega su svi uspješni sudionici dobili svoj jedinstveni kod. Da bi se pripremili za uspješno rješavanje kviza, učenici su tjedan prije dobili zadatak samostalno istražiti na internetu opasnosti kojima su kao korisnici interneta svakodnevno izloženi te kako se uspješno zaštititi od njih.

Nakon toga su u svojim razredima prezentirali istražene pojmove.
Tako su učenici 1. f, 2. d, 3. a, 3. b i 3. c  razreda naučili sve o opasnostima koje se kriju iza pojmova malware, računalni virus, računalni crv, trojanski konj, spyware, ransomware, phishing, spear phishing, spam i hoax. Učenica Dora Fucak svom je 1. d razredu objasnila sve o botnetu i rootkitu, a učenik 4. d razreda Karlo Knežević održao je zanimljivu prezentaciju o lozinkama tijekom koje je proveo i anketu o navikama korisnika prilikom kreiranja lozinki i brizi o njima nakon toga.

Nažalost, ove godine nitko od naših gimnazijalaca nije imao sreće u nagradnom izvlačenju (ili nam se do pisanja ovog članka još nisu pohvalili da je upravo njihov kod izvučen), ali svi su naučili ponešto novo ili osvijestili i ponovili ono što već znaju o opasnostima interneta i načinima zaštite.

Marko Horvat, prof. informatike

Komentari