Oblačnog 18. studenoga 2023. godine, u osam sati ujutro devetero mladih planinara iz Gimnazije „Fran Galović” Koprivnica uz pratnju profesora Zorana Pintarića te trideset učenika iz Osnovne škole „Podolice” uz pratnju profesora Miroslava Kaniseka uputilo se na osvajanje Petrovog vrha. Polako smo krenuli autobusom s parkirališta Osnovne škole „Podolice” prema gradu Bjelovaru u koji smo stigli oko 9 sati te smo imali slobodno vrijeme do 10 sati. Neki su otišli na čaj, kavu, nešto pojesti ili prošetati središtem grada. U Bjelovaru je vladala tišina te je bilo vrlo ugodno subotnje jutro. Nakon posjeta Bjelovaru uputili smo se prema Spomen-području Barutana.

Tijekom vožnje profesor Kanisek podijelio je četiri lampaša koja smo kasnije upalili. Kada smo stigli, odmah su nas dočekale dvije kustosice koje su nam objasnile sve o spomen-području. Prvo smo razgledali unutarnji muzej u kojem smo vidjeli razne vrste oružja, policijske i vojne uniforme, automobil Golf  2 te razne bedževa. Pogledali smo kratki film koji je snimljen tijekom eksplozije te fotografije iz tog vremena. Potom smo se uputili u vanjski dio muzeja i vidjeli razne tenkove te odali počast poginulima i upalili lampaše. Nakon toga krenuli smo prema Daruvaru kako bismo započeli našu uzbudljivu planinarsku pustolovinu. Naša pustolovina trajala je otprilike dva sata te smo propješačili otprilike osam kilometara. Tijekom planinarenja slušali smo raznu glazbu, tražili različite gljive i odlično se zabavili, pa i napokon stigli do Planinarskog doma Petrov vrh. Smjestili smo se u sobe te nas je većina otišla još malo prošetati do Petrova vrha dok je ostatak ostao pripremati večeru.

Kada smo se vratili, nestrpljivo smo čekali večeru i jedva ju dočekali. Za večeru su bile hrenovke, kobasice te ukusni komadi mesa s kečapom i ajvarom te pečenim kruhom. Smijali smo se, družili i zabavljali tijekom i nakon večere. Igrali smo Čovječe, ne ljuti se, Uno i plesali Just dance, a nakon toga zasladili se vaflima i palačinkama s Lino Ladom i džemom.

Nakon zabavnog druženja i ukusne hrane otišli smo na spavanje. Sljedeći dan probudili smo se naspavani i odmorni za nastavak naše pustolovine. Oko 9 sati doručkovali smo. Svi smo bili dobre volje te smo se s osmijehom uputili u kratku šetnju. Kada smo se vratili, spremili smo stvari te počistili dom. Oko 11 sati uputili smo se prema busu u koji smo se ugodno smjestili i krenuli prema Daruvaru. Kada smo stigli, prošetali smo gradom te obišli Aquae Balissae i trg, a nakon toga uputili se prema Velikom Grđevcu. Posjetili smo Kulturni centar Mato Lovrak te smo tamo vidjeli originalan vlak iz filma Vlak u snijegu.

Bilo nam je vrlo zanimljivo i uzbudljivo. Potom smo se uputili prema Bjelovaru i naposljetku našim kućama. Na ovoj planinarskoj pustolovini nevjerojatno smo se dobro zabavili i uživali u predivnim trenutcima. Radujemo se budućim avanturama i obilju sličnih nezaboravnih iskustava koja nas očekuju.

Komentari