Dana 7. studenog 2023. godine svečano je obilježena 80. godišnjica prvog oslobođenja Koprivnice 1943. godine. Povodom ovog događaja na Gradskom groblju položen je vijenac u spomen stradalima te je zatim u zgradi ENTER-a održano predavanje o antifašističkoj borbi.

Na početku skupa prisutnima su se obratili gradonačelnik Mišel Jakšić, zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Koprivnice Rade Prosenjak, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin, bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić te savjetnica predsjednika Republike Hrvatske za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić kao izaslanica predsjednika Zorana Milanovića.

Zanimljiva i poučna predavanja održali su dr. sc. Tvrtko Jakovina te povjesničar i viši kustos Muzeja grada Koprivnice Dražen Ernečić koji su pobliže objasnili politička i povijesna zbivanja u Hrvatskoj i ostatku Europe tijekom Drugog svjetskog rata.

Predstavljen je i edukativni dokumentarni film o Podravskoj republici koji su snimili učenici Osnovne škole „Braća Radić“ i Osnovne škole „Đuro Ester” Koprivnica pod vodstvom svojih mentorica. U glazbenom dijelu programa nastupio je Mješoviti pjevački zbor umirovljenika Koprivnica.

Naši učenici prisustvovali su skupu sa svojim profesorima Sašom Kresojevićem, Majom Maček Treščec i Katarinom Horvat.

Lana Majdak i Amalija Ščuri, 4.g

Komentari