Prošlog mjeseca, učenici i nastavnici Gimnazije „Fran Galović” Koprivnica, ugostili su učenike i nastavnike iz Španjolske i Norveške u okviru projekta Erasmus akreditacije pod nazivom ,,Culture and Heritage through Water Resources“.

Nakon upoznavanja gostima smo pokazali školsku zgradu te smo poslušali i pogledali glazbene nastupe učenika i profesora naše škole. Sudionici iz svake od triju država pripremili su prezentaciju o važnosti vodenih resursa u njihovom okruženju. Naši učenici i profesori pripremili su i dvije radionice: „Songs about water” i „Water sports”.

Sljedeći dan uputili smo se u naš najstariji nacionalni park, Plitvička jezera. Poslije trosatne šetnje nacionalnim parkom, koji je očarao naše goste, krenuli smo prema Karlovcu. Tamo smo posjetili Muzej Domovinskog rata u kojem su se sudionici projekta upoznali s dijelom hrvatske povijesti. Srijedu smo započeli radionicom kojom su profesori i učenici naše škole predstavili bioraznolikost rijeke Drave te analizirali vodu kemijskim pokusima. Nastavili smo dan obilaskom Hidroelektrane Dubrava gdje smo vidjeli kako, bez da o tome puno razmišljamo, u svakodnevnom životu koristimo moć vode. Dan smo završili u šetnji Varaždinom i naučili puno novih zanimljivosti o tom baroknom gradu.

Nakon dva uzbudljiva dana provedena na izletima, proveli smo jedan poučan i opušten dan u školi. Poslušali smo edukativnu prezentaciju „Water Heritage in Koprivnica”, odigrali kviz o trima državama koje su sudionici projekta te učenicima i nastavnicima dodijelili certifikate o sudjelovanju na mobilnosti. Neki od učenika i nastavnika gostovali su i u programu školskog radija Gimnazijski herci. Kasnije smo razgledali naš grad i posjetili Galeriju ,,Mijo Kovačić” u kojoj smo poslušali prezentaciju ,,Water in naive paintings”. Za kraj tjedna obišli smo najvažnije znamenitosti hrvatskog glavnog grada, Zagreba. Preostalo slobodno vrijeme iskoristili smo za druženje s našim gostima iz Španjolske i Norveške.

U subotu smo se, uz puno suza i zagrljaja, oprostili od novih prijatelja, koji su tjedan proveli u našim obiteljima, s nadom da će partnerske škole nastaviti suradnju i u budućim Erasmus aktivnostima.

Autorice članka: Korana Grgac (2. d)  i Zita Zmaić (3. a)

Komentari