Povodom Dana grada Koprivnice za školski radio Gimnazijski herci Povijesna grupa s profesoricom Ana-Marijom Martan pripremila je jedan zanimljivi intervju.

NOVINAR: Poštovanje Vaše Veličanstvo, znamo da je ovo vrijeme turbulentno za kraljevstvo, ratujete s Venecijom, pa ukratko, kakva je situacija na bojnom polju?

KRALJ: Uspjeli smo pritisnuti Mlečane s jedne strane u sjevernoj Italiji pod našim vodstvom, a s druge strane naši banovi napadaju dalmatinske gradove i okolicu tako da očekujemo skori slom Mletačke Republike.

NOVINAR: U međuvremenu smo načuli da se za Koprivnicu sprema lijepa gesta s Vaše strane.

KRALJ: Tako je, odlučili smo Koprivnici podariti povelju slobodnog kraljevskog grada.

NOVINAR: Što to znači za grad i njegove stanovnike?

KRALJ: Koprivnica je važan grad na cesti od Ugarske prema Jadranu te smatramo da grad treba nagraditi povlasticama uz koje će se povećati broj stanovnika i gospodarska moć, pa smo u tu svrhu građanima podarili pravo slobodnog trgovanja i održavanja sajmova (dnevni trg svaki dan i svečani trg svakog ponedjeljka). Osim toga, građani mogu birati vlastitog suca. A sve to za sitan porez od 40 maraka iliti 7 eura po glavi stanovnika godišnje.

NOVINAR: Znate li kada će povelja biti spremna?

KRALJ: Iz kancelarije su mi javili da će je pripremiti sutradan, 4. studenog pa koristim priliku da svim građanima zaželim sretan Dan grada.

Komentari