Posljednji tjedan ljetnih praznika proveli smo u Rijeci, ali umjesto na plaži, dane smo proveli u učionicama i kemijskim praktikumima Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka. Gotovo svi sudionici ljetne škole državni su natjecatelji, a od ukupno dvadeset i šest sudionika iz naše Gimnazije sudjelovalo nas je petero i to Ana Vondraček, Jana Salajec, Alegra Hammoud, Leo Bradić i Josip Mikulić.

Školskim kombijem u popodnevnim satima, 27. kolovoza, stigli smo u Učenički dom Kvarner. Nakon kratkog odmora slijedilo je uvodno predavanje kojim je izv. prof. dr. sc. Tomislav Portada otvorio sedmu po redu Ljetnu školu kemije. Zatim je uslijedilo prvo predavanje pod nazivom „Crno-bijeli svijet u boji“ koje je održao prof. dr. sc. Tihomir Marjanac iz udruge ProGEO Hrvatska. Nakon predavanja i odmora u sobama, prošetali smo riječkim Korzom i upoznali se s ostalim polaznicima. Sljedećeg jutra prisustvovali smo  predavanju dr. sc. Marine Čalogović koja je govorila o staklu i njegovim svojstvima te dr. sc. Nenada Raosa koji nam je pojasnio dobre i loše strane kemije. Matteo Zausnig, student kemije na Kemijskom odsjeku PMF-a, podučio nas je kako se trebamo ponašati u slučaju požara u kemijskom laboratoriju. Poslije ručka uslijedio je rad u praktikumu. Nakon tri sata provođenja analiza i sinteza različitih soli, zaputili smo se u učenički dom na zasluženi odmor.

U utorak, nakon doručka u školi, zaputili smo se prema praktikumu u kojem smo nastavili s kemijskim analizama i sintezama soli. Nakon pauze za ručak Ana Vondraček,  učenica naše Gimnazije, održala je predavanje na temu Winklerove titracije koju je predstavila i na ovogodišnjem državnom Natjecanju iz kemije te osvojila treće mjesto u kategoriji samostalnih istraživačkih radova. Sljedeća na redu bila je radionica naše profesorice Kristine Bukvić pod nazivom „7 veličanstvenih u laboratorijskim čašama” kojom je ostavila odlične dojmove na sve polaznike. Na kraju dana svi smo se okušali u kemijskom kvizu koji je izradila Mia Bušljeta, mag. chem.

Četvrti dan Ljetne škole započeo je posjetom Rafineriji nafte Rijeka gdje smo, slušajući predavanje o razvoju naftne industrije u Rijeci te razgledom postrojenja, proširili vidike o kemijskoj industriji. Popodnevne smo sate proveli u školskim klupama provjeravajući točne odgovore dan prije riješenog kviza, a potom slušajući zanimljiva kemijska predavanja koja su pripremili i održali studenti s Cambridgea, jednog od najprestižnijih svjetskih sveučilišta. Prvi predavač bio je Ilija Srpak, inače Hrvat koji drži nacionalni rekord u broju kemijskih olimpijada na kojima nas je predstavljao. Svoje je predavanje posvetio temi kojom se bavi u inozemstvu, a ono je nosilo naslov „Magnetochemistry: Quantum effects on macroscopic scale“. Nakon izlaganja Ilije Srpaka, njegov kolega Alexandros Terzopoulos predstavio nam je svoj rad pod naslovom „A cyclodiphosphazane reagent for chiral derivatisation“. Zbog silne zainteresiranosti ovim kemijskim radovima, valjalo je nešto i pojesti tako da nam je Prirodoslovna i grafička škola Rijeka omogućila zajedničku večeru na kojoj je vladala izvanredna atmosfera među nadarenim kemičarima.

Predzadnji dan naše ljetne kemijske avanture započeo je pokusima u praktikumu, a nakon sinteza i titracija uslijedio je ručak u školi. Predavanja toga dana održali su Ema Novak, učenica našeg uzrasta, koja je s nama podijelila svoja iskustva s Međunarodne kemijske olimpijade i Filip Čutura, također naš vršnjak i polaznik Ljetne škole, koji nam je ispričao o svom putovanju u Kazahstan na Međunarodnu Mendeljejevljevu kemijsku olimpijadu. Kraj aktivnosti petog dana Ljetne škole kemije obilježio je student Luka Sumić s Kemijskog odsjeka PMF-a. Zahvaljujući njegovom predavanju upoznali smo se s intrigantnim svijetom savitljivih kristala. Ostatak dana bio je ispunjen društvenim igrama i zabavom u dnevnom boravku Učeničkog doma Kvarner.

Posljednji dan bili smo pomalo tužni jer je to bio zadnji dan naših kemijskih aktivnosti. No, prije odlaska kućama prisustvovali smo preostalim predavanjima. Prvi je predavač bio David Visetin, mag. med. chem., koji je govorio o svojstvima onih kemijskih elemenata iz periodnog sustava koji se u nastavi kemije gotovo nikad ne spominju.

Potom je uslijedilo zanimljivo i dinamično predavanje dr. sc. Ivice Cvrtile s Instituta Ruđer Bošković. Naime, govorio nam je o kemiji života i dubljem značenju našeg postojanja. Time je završio program Ljetne škole kemije. Nakon predavanja, uslijedio je ručak i završna riječ doktora Portade. Sretni, puni dojmova, novih znanja i vještina krenuli smo autobusom prema Koprivnici.

Zahvaljujemo organizatorima sedmog izdanja Ljetne škole kemije i to: Prirodoslovnoj i grafičkoj školi Rijeka, Institutu Ruđer Bošković i Hrvatskom društvu kemijskih inženjera i tehnologa. Veliko hvala i voditeljima aktivnosti Ljetne škole Goranu Gotliboviću, prof. (Prirodoslovna i grafička škola Rijeka), Sarasvati Marač, dipl. ing. (Prirodoslovna i grafička škola Rijeka) i izv. prof. dr. sc. Tomislavu Portadi (Institut Ruđer Bošković).

Ljetnu školu kemije novčano i organizacijski poduprli su:
Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, Institut Ruđer
Bošković, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Učenički dom Kvarner,
Prirodoslovna i grafička škola Rijeka i njezin osnivač
Primorsko-goranska županija te INA – Industrija nafte, Selvita,
Xellia i BASF Hrvatska.

GFG kemičari

Komentari