Profesori Igor Fulir i Danijel Kolarić sudjelovali su na Erasmus+ tečaju (Experiential Learning in Tenerife: Through Nature and History) na Tenerifama u gradu La Laguna, od 14. 8. do 19. 8. 2023.
Na tečaju smo upoznali kolege iz raznih dijelova Europe – Njemačke, Francuske, Rumunjske, Nizozemske, Irske, Poljske i Austrije, izmijenili iskustva i sklopili kontakte za neku daljnju Erasmus suradnju.

Educirani smo za upoznavanja mješovitih grupa učenika na način tzv. „ice breaking games“, zatim za mogućnost provođenja zanimljivih igara i aplikacija prilikom organiziranja izvanučioničke nastave. U tome su nam prezentirane aplikacije Goosechase i Actionbound koje od učenika traže aktivnost i potiču međusobnu kompetitivnost.

U dva dana tečaja rad se odvijao u učionici, dok smo preostala četiri dana imali terensku nastavu sudjelujući u praktičnim oblicima nastave. Također, na taj smo se način upoznali s ljepotama otoka, njegovom poviješću i biološkom raznolikošću. Poslijepodneva smo koristili za samostalna istraživanja. Prilikom aktivnosti i poslije njih upoznali smo kolege na neformalnim druženjima pa smo međusobno razmijenili iskustva. Upravo takvi sadržaji predstavljaju dodatno iskustvo i ostvaruju mogućnost budućih kontakata za suradnju.

La Laguna (puni naziv San Cristóbal de La Laguna) je grad u unutrašnjosti otoka Tenerife koji je osnovan 1496. i bio je glavni grad otoka do 19. st. Danas je glavni grad Santa Cruz de Tenerife koji se nalazi na obali. La Laguna je prvi španjolski kolonijalni neutvrđeni grad te je od 1999. povijesna jezgra grada na UNESCO-ovu popisu svjetske kulturne baštine.

Drugi dan tečaja imali smo priliku sudjelovati u prezentaciji Salto de Pastor (Shepard’s Jump). Radi se o tehnici koju su razvili domoroci pastiri, a služi za lakše kretanje po vulkanskom otoku. Kako bi što lakše savladali zahtjevan teren, koristili su dugačku motku sa šiljkom. S vremenom su razvili i neku vrstu natjecanja u elastičnosti vlastitog tijela, preciznosti skokova, visini i brzini prelaska prepreka. Pokazane su nam osnove ove tehnike pa smo se sami mogli okušati u tome.

Prezentiran nam je tzv. „zviždući jezik“ kojim govore stanovnici kanarskog otoka La Gomera kako bi se sporazumijevali preko dubokih klanaca i uskih dolina. To je iznimno zanimljiv način komuniciranja koji je stvarno težak i samo mali broj ljudi ga zna „govoriti“. Zbog toga se Silbo Gomero nalazi pod zaštitom UNESCO-a od 2009. Danas se potiču mladi da nauče taj gotovo izumrli „jezik“.

Tijekom tečaja posjetili smo neka vulkanska područja, šume Anage s predivnim pogledima i mnoge pješčane plaže. Na kraju svega, u nizu pozitivnih iskustava, jedino smo ostali žalosni zbog strašnih šumskih požara na otoku i nemogućnosti odlaska u nacionalni park El Teide. No, možda će to biti razlog povratka na ovaj prekrasan kanarski otok.

Tečaj je realiziran u sklopu Erasmus+ akreditacije koja profesorima Gimnazije „Fran Galović“ nudi pohađanje tečaja, job shadowing, razmjene učenika i suradnje među školama diljem Europe.

Komentari