Ispred Zagorkina kipa u Tkalcicevoj ulici
Ispred Zagorkina kipa u Tkalcicevoj ulici

Obilježena 150. obljetnica rođenja Marije Jurić Zagorke

U ponedjeljak, 29. svibnja, dio učenika 2. c i 2. g razreda koji pohađa izbornu nastavu hrvatskog jezika posjetio je Zagreb uz pratnju profesorice Šutalo. Izvanučioničkom nastavom obilježili smo 150. obljetnicu rođenja Marije Jurić Zagorke. Vlakom smo ujutro krenuli prema Zagrebu i u pola jedanaest sastali se s  gospođom Dubravkom Vidović pored kipa Marije Jurić Zagorke u Tkalčićevoj ulici. Gospođa Vidović članica je Društva Marije Jurić Zagorke koja nam je uz svoje vodstvo i glumačku interpretaciju Zagorke na veoma zanimljiv način prikazala njezin životni put. Upoznala nas je s njezinim utjecajem na području politike, književnosti, novinarstva i feminizma.

Šetnju smo započeli pored Zagorkina kipa gdje nas je gospođa Vidović u Zagorkinoj ulozi upoznala s njezinim ranim životom. Doznali smo brojne zanimljivosti o Zagorkinu školovanju, obiteljskim odnosima, o njenoj političkoj aktivnosti kojom je započela vrlo rano još kao djevojčica, o njezinu prvom braku te bijegu iz Mađarske.

Sljedeća destinacija bilo je mjesto spaljivanja vještica na kojem je 1699. spaljena posljednja zagrebačka vještica Kata Tinodi koja je Zagorki bila inspiracija za roman Grička vještica.

 

Nakon toga uputili smo se prema Markovu trgu gdje smo ispred crkve sv. Marka doznali da je Zagorka kao anonimna novinarka izvještavala iz Hrvatskoga sabora. Saznali smo kako je Stjepan Radić zahtijevao da njegove govore i ideje iz Sabora prenosi baš Zagorka jer je ona u potpunosti razumjela njegove ideje.

Kod kule Lotršćak spomenuli smo Mandušu, glavnu junakinju Zagorkina djela Kći Lotršćaka. Marija Jurić Zagorka uz sve svoje zasluge, zaslužna je i za izdavanje prvog ženskog lista u Hrvatskoj Hrvatica koji je sadržavao rubrike o francuskoj modi, parfemima i kozmetici. Jedan primjerak navedenog časopis imali smo prilike vidjeti i uživo.

Naposljetku smo došli do kipa Antuna Gustava Matoša gdje smo slušali o tragičnom kraju života Marije Jurić Zagorke. Tamo smo se rastali od gospođe Vidović i ostatak vremena do povratka u Koprivnicu iskoristili prema vlastitim interesima.

Lana Stanešić, 2. g

Komentari