U subotu, 20. svibnja učenici koji sudjeluju u radu školskog radija predstavili su njegovo nastajanje i djelovanje na Državnoj smotri projekata iz građanskog odgoja i obrazovanja Projekt građanin. Smotra je održana u Osnovnoj školi Grigora Viteza u Zagrebu. Tu su se predstavili učenici sa svojim mentorima obrazloživši sedamdesetak najboljih projekata osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske. Pokazali su kako su rješavali različite društvene, gospodarske, ekološke, kulturološke i mnoge druge probleme u svom okruženju.

Cilj je ovoga programa poticati mlade ljude da se angažiraju i aktivno djeluju unutar svoje škole i šire zajednice, djelujući konstruktivno za njezinu dobrobit. U tu su se priču dobro uklopili Gimnazijski herci koji svojim radom doprinose stvaranju pozitivnog ozračja u školi, poboljšanju komunikacije i razvijanju zajedništva unutar škole, povezivanju s lokalnom zajednicom, a ujedno imaju prilike razvijati kreativnost, kritičnost, jezično-komunikacijske i socijalne kompetencije. Također, radio im omogućuje da se  zalažu jedni za druge, pomažu si, budu glas jedan drugome, razmjenjuju ideje, iskustva i interese. Sve to skupa znači da se na taj način naši gimnazijalci formiraju kao pravi aktivni, odgovorni građani. Projekt su uime tridesetak članova školskog radija predstavili Linda Terzić, učenica 4. a razreda, koja je uz profesoricu Željku Perošić i nekoliko svojih kolegica iz razreda njegova pokretačica i osnivačica, zatim Luka Kiš (2.d), koji je između ostaloga autor vizualnog identiteta plakata kojim su se Gimnazijski herci predstavili, i naši vrijedni tehničari koji se gotovo svakodnevno, cijele ove školske godine, brinu da se radio dobro čuje i da sve dobro funkcionira, Dinko Blažek i Marko Kovač (2.d).

Za svoj su nastup i cjelokupni projekt dobili izuzetno pozitivne komentare. Članovi povjerenstva pohvalili su kompletnu osmišljenost i vidljiv ogroman trud uložen u stvaranje radija. Osobito su istaknuli otvaranje gimnazijskog radija prema vrtićima, osnovnim školama, lokalnim medijima, doprinoseći tako prezentaciji svoje škole lokalnoj sredini te su izrazili nadu da će i lokalne vlasti prepoznati potencijal radija i podržati ga.

Opis projekta izaći će i u zborniku koji svake godine objavljuje Agencija za odgoj i obrazovanje.

Lidija Novosel, prof.

Komentari