Domaćin ovogodišnjeg državnog Natjecanja iz kemije za učenike osnovnih i srednjih škola, održanog u Puli od 25. do 28. travnja 2023., bila je Osnovna škola „Stoja“.

Našu je školu predstavljalo osmero učenika nakon što su pokazali izvrsno poznavanje kemije na školskoj i županijskoj razini natjecanja te ih je Državno povjerenstvo uvrstilo među najbolje kemičare ove školske godine. Šestero učenika natjecalo se u znanju, a dvoje učenika u kategoriji samostalnih istraživačkih radova.

Natjecanje u znanju sastojalo se od dva dijela. Prvi dio bio je zadani pokus u kojem su učenici pokazali spretnost pri izvođenju eksperimenata, sposobnost bilježenja preciznih, potpunih i točnih opažanja te izvođenje zaključaka. Drugi dio bio je ispit znanja. Naši kemičari ostvarili su izvrsne rezultate i vratili se s četiri medalje što je povijesni uspjeh za našu školu. Pokazali su da se sva upornost, motiviranost i strpljivost isplatila te su na najljepši mogući način pokazali kako zajedno sa svojim mentoricama zrcale tu divnu ljubav prema kemiji.

U kategoriji znanja, učenik 1. razreda, Jakov Jurić ostvario je 2. mjesto s 95-postotnom točnošću. Mentorica učeniku je nastavnica Kristina Bukvić. U kategoriji 4. razreda Josip Mikulić ostvario je 2. mjesto s 90-postotnom točnošću. Mentorica učeniku je nastavnica Sanja Mikulić. Učenik Roko Sinjeri iz 4. razreda i učenica Ana Vondraček iz 2. razreda natjecali su se u kategoriji samostalnih istraživačkih radova. Naime, vrlo je važno napomenuti da su Ana i Roko prvo pisali školsko natjecanje, zatim županijsko natjecanje i paralelno mjesecima radili istraživanje i pisali rad uz njega. Na državnom natjecanju branili su svoj samostalni istraživački rad te pokazali izrađeni poster. Naša škola prvi se put okušala u ovoj kategoriji natjecanja i učenici su zasluženo uvršteni među troje najboljih. Roko je osvojio 2. mjesto, mentorica je bila nastavnica Mišela Lokotar, a naziv rada glasio je: „Kinetika raspada amonijeva željezova (III) citrata“. Ana je osvojila 3. mjesto, mentorica je bila nastavnica Kristina Bukvić, a naziv rada glasio je: „Provjera vjerodostojnosti i učinkovitosti Winklerove metode u učioničkim uvjetima“.

U kategoriji znanja našu su školu još predstavljali Jana Salajec, Leo Bradić, Alegra Hammoud i Karlo List. Jana, Leo i Alegra učenici su 2. razreda, a mentorica je nastavnica Kristina Bukvić. Jana je osvojila 4. mjesto s 90-postotnom točnošću. Dvoje učenika dijeli 2. mjesto, a Jana je odmah iza njih. Leo je osvojio 21. mjesto, Alegra 22. mjesto, a mentorica učenicima je nastavnica Kristina Bukvić. Karlo List, učenik 3. razreda, osvojio je 10. mjesto, a mentorica učeniku je nastavnica Mišela Lokotar.

Sedmero učenika aktivni su polaznici koprivničkog Centra izvrsnosti te su subotama radili, učili i eksperimentirali u znanosti u kojoj briljiraju. Jakov, Jana, Ana, Leo i Alegra dio su grupe Centra koju vodi nastavnica Bukvić dok su Roko i Josip dio grupe Centra koju vodi nastavnica Lokotar.

Najljepše čestitke našim izvrsnim kemičarima!

Kristina Bukvić, mag.educ.biol. et chem.

Komentari