U četvrtak, 16. ožujka 2023. naši maturanti, polaznici dodatne nastave iz Biologije, s profesoricom Ljerkom Gazdek, posjetili su Medicinski fakultet u Zagrebu u sklopu događanja pod nazivom „Tjedan mozga“. Naši ovogodišnji maturanti zainteresirani za fakultet medicine nisu propustili ovu priliku te su odlučili prisustvovati radionicama i predavanjima koje su se ove godine nudile. Teme ovogodišnjeg  22. Tjedna mozga bile su:

  1. Razvoj mozga nakon rođenja
  2. Stupnjevi stanja svijesti
  3. Interakcija živčanog i probavnog sustava

Hrvatski institut za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo za neuroznanost već dugi niz godina organiziraju zanimljiva događanja, a posebice se među njima ističe „Tjedan mozga“. Ovakva događanja predstavljaju medicinsko područje te potiču mlade na studij medicine, a mladim maturantima izrazito je korisno u odabiru njihovih fakulteta.

Naši učenici bili su oduševljeni radionicama. Prisustvovali su radionici izrade trajnih histoloških preparata pojedinih dijelova mozga koje su zatim mikroskopirali.  Posebice ih je zainteresirala građa mozga te su imali prilike vidjeti ljudski mozak uživo i tako se detaljnije upoznati s anatomijom  i fiziologijom ljudskog mozga. Nakon zanimljive radionice prisustvovali su izlaganju pod nazivom „Kako nastaje pokret?“

Naposljetku, prepuni dojmova, učenici su još više zainteresirani za upis na Medicinski fakultet te se nadamo novim iskustvima već iduće godine!

 

Martin Barberic, 4. d

Komentari