Kad je naša GFG postala nositeljicom Erasmus akreditacije 2021. godine, otvorile su se brojne prilike za stručno usavršavanje nastavnika u zemljama Europske unije. Jedno od njih je i usavršavanje u korištenju digitalnih alata pod nazivom “ICT Tools for a Collaborative and Cooperative Classroom”, voditeljice Veerle Ponnet iz Europass Teacher Academy, na kojem sam sudjelovala od 20. do 26. veljače ove godine u Gentu u Belgiji.
Skupina od petnaest profesorica iz različitih škola iz Grčke, Italije, Španjolske i Hrvatske radila je na pripremi nastavnih materijala uz korištenje edukativnih mobilnih aplikacija, ali i razmatrala dobre strane nastave bez tehnologije i razgovarala o  kombinaciji oba pristupa. Nastavnice su također predstavile obrazovne sustave svojih zemalja te diskutirale o sličnostima i različitostima rada u školama EU i poboljšavale međukulturno razumijevanje.
Tijekom poslijepodneva organizator stručnog usavršavanja omogućio je polaznicama razgled grada uz vodiča na engleskome jeziku, vožnju brodom živopisnim kanalima u centru Genta i posjet velikoj gradskoj knjižnici koja je izgrađena tako da podsjeća istovremeno na brod i na knjigu. U privatnom aranžmanu polaznici su jedno poslijepodne mogli posjetiti Bruxelles ili Bruges.
Gent je poviješću bogat grad, nekad trgovačka luka i industrijski centar, a danas ima i moderno europsko lice koje mu daje gotovo tristo tisuća stanovnika. Obiluje sadržajima i ulice su svakodnevno pune ljudi, osobito studenata iz raznih zemalja, kojih prema najnovijim podacima u Gentu ima oko 80 tisuća. Glavno prijevozno sredstvo je bicikl, biciklističke staze su posebno uređene čak i na raskršćima i semaforima, a neki zaposlenici dolaze na posao električnim biciklom (e-bike) usprkos hladnoći i s udaljenosti od 20 km.
Grad je smješten u flamanskom dijelu Belgije s mnogobrojnim plovnim kanalima na ušću rijeka Scheldt i Leie pa mnoga kućanstva imaju i svoj čamac. Većina stanovnika Flandrije govori dijalektom nizozemskog jezika, a vrlo dobro sporazumijevaju se i na francuskom i engleskom jeziku.
Ovo je stručno usavršavanje bilo izvrsno iskustvo putovanja, učenja s kolegicama iz europskih škola i povezivanja s ciljem daljnjih razmjena učenika i nastavnika.

Martina Grgac, prof.

Komentari