Početkom školske godine našu je Gimnaziju posjetila predstavnica Visokog učilišta Algebra iz Zagreba. Pričala nam je o mogućnostima studiranja na tom učilištu i mogućnostima koje se nude studentima koji završe njihove studije. Između ostalog, spomenula je i da Algebra tijekom školskih praznika organizira i kratke besplatne radionice vezane uz programiranje i računarstvo. Radionice su doduše namijenjene maturantima, ali par učenika iz mog razreda odmah se zainteresiralo i već početkom prosinca prijavili smo se na neke od njih. Ubrzo nakon toga primili smo poziv na iste i tako smo krenuli. Luka Kiš polazio je radionicu Televizijska i video produkcija, a Teo Kežman i ja radionicu zanimljivog naziva Etičko hakiranje.

Tako smo dva dana krajem prosinca (28. i 29. prosinca) proveli u Zagrebu i slušali izuzetno zanimljive teme iz područja na koja smo se prijavili. Radionicu Etičko hakiranje vodio je prof. Zlatan Morić. Pričao nam je o kibernetičkoj sigurnosti, tehnikama napada na mreže, zaporke, mobilne uređaje i sl. Naučili smo i saznali puno novih činjenica, a najzanimljiviji dio predavanja bili su primjeri iz prakse o kojima nam je pričao. Svatko je od polaznika na dodijeljenom računalu radio i praktični rad, što se na našoj radionici konkretno odnosilo na pokušaj hakiranja u virtualnom okruženju. Zanimljiv naziv radionice pokazao se opravdano zanimljivim jer bavljenje hakiranjem itekako ima svoju etičku stranu i zapravo pomaže brojnim kompanijama, ali i pojedincima. Kako im hakiranje može pomoći? Kompanije zapravo plaćaju vrsne stručnjake da pokušaju hakirati njihove sustave i na taj način uče o slabostima svojih sustava i potrebnim sigurnosnim nadogradnjama. Siguran sustav je danas među prioritetima i malih i velikih kompanija, jer su korisnici informatički sve pismeniji i traže sigurnost.

Osim novih znanja koje smo stekli, valja spomenuti da je Algebra odlično organizirala radionice, počastila polaznike kavom i sendvičima i pružila nam mogućnost upoznavanja učenika iz cijele Hrvatske.

Na radionice smo putovali ranojutarnjim vlakom, a u te dane besprijekorno je prijevoz odradio i HŽ i ZET pa smo i time ostali ugodno iznenađeni. Dodatni bonus bio je zagrebački Advent koji smo razgledali nakon predavanja, a u tim popodnevnim satima pridružili su nam se i drugi školski prijatelji pa smo stvarno spojili ugodno s korisnim i u potpunosti uživali u danima provedenim u Zagrebu.

Dinko Blažek, 2.d

Komentari