Učenici naše gimnazije su u petak 2.12.2022. sudjelovali u radionici „Tijelo i glas” koju je vodila umjetnica Lana Hosni, inače profesionalna plesačica.
Na početku radionice izvodili smo razne vježbe za glas i vježbe disanja koje većina do sada nikada nije probala raditi pa su nam neke izgledale i pomalo smiješno. Sve vježbe disanja koje smo izvodili bile su uistinu umirujuće, nesvakidašnje i izrazito dojmljive.
Zajedno smo naučili pjevati ukrajinsku narodnu pjesmu i isprobavali pjevanje iste kroz različite varijacije i uz zabavne igre ometanja onih koji u tom trenu pjevaju. Iako smo većinu vremena pjevali, govorili smo i o strahu kod javnih nastupa, nelagodi oko slušanja vlastitog glasa i mogućnosti izražavanja kroz umjetnost. Većina ljudi kada čuje svoj glas na snimci izrazito ga se srami ili smatra da zvuči loše. Naš glas je nešto jedinstveno i svatko od nas zvuči drugačije. Zašto bi se onda morali stidjeti vlastitog glasa koji je tako individualan za svakoga? Kroz pjevanje i vježbe za glas i tijelo zajedno smo naučili  da ne moramo biti talentirani kako bi mogli ili smjeli pjevati. Jer pjevanje je nešto što te može opustiti ili usrećiti. Svatko tko želi pjevati, može pjevati ma kako god on tada zvučao.


Veliki broj učenika na radionici je priznao da se pomalo srami javno nastupati ili izlagati nešto ispred drugih ljudi, a nakon ove radionice nadam se da će shvatiti da oni nisu jedini koje muči taj osjećaj te da će neko svoje nadolazeće izlaganje iznijeti sa nešto manje treme jer u tome nikad neće biti sami.

Leonarda Marjanović, 2.g

Komentari