Od 10. do 11. prosinca 2022. godine učenici 4.a, 4.b, 4.c i 4.e razreda, u pratnji profesorica Kristine Bukvić, Petre Porić, Bojane Habek, Katarine Pecek i Vesne Ščetinec, bili su na školskoj ekskurziji u Sarajevu. Krenuli smo u subotu u ranim jutarnjim satima. Noć smo proveli u ugodnoj vožnji autobusom do našeg odredišta, a za dobru atmosferu pobrinuli su se učenici puštanjem dobre glazbe.

Došavši u Sarajevo, sastali smo se s tamošnjim lokalnim vodičem koji nas je za početak odveo do Tunela spasa – tunela koji je za vrijeme devedesetih izgrađen ispod piste sarajevskog aerodroma kako bi se opkoljeno Sarajevo povezalo s ostatkom bosanskohercegovačkog teritorija. Imali smo prilike pogledati originalne snimke iz ratnog vremena koje su prikazivale neumorno bombardiranje Sarajeva, način života za vrijeme rata, kao i sam proces izgradnje tunela.

Nakon Tunela spasa, uputili smo se u centar Sarajeva. Vodič nam je pokazao točno mjesto gdje je Gavrilo Princip upucao austrougarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda pokrenuvši time događaje koji su doveli do Prvog svjetskog rata. Osim toga, obišli smo i niz drugih znamenitosti, poput Gazi Husrev-begova bezistana, Gazi Husrev-begove džamije, gradske vijećnice, Inat kuće i drugih sarajevskih znamenitosti. Tijekom popodneva uživali smo u slobodnom vremenu kojeg smo proveli na Baščaršiji, a naravno da smo se počastili i sarajevskim ćevapima. Navečer su učenici doživjeli i dio sarajevskog noćnog života.

Nedjelju smo započeli doručkom nakon kojeg smo se odjavili iz hotela te imali slobodno vrijeme za druženje i ručak na Baščaršiji. Zatim smo posjetili Avaz Twist Tower, zgradu visoku čak 175 metara, s čijeg se vrha pruža pogled na cijelo Sarajevo. Nakon pogleda na Sarajevo sa 175 metara visine uputili smo se u smjeru Koprivnice.

Predivni duh Sarajeva, kao i gostoljubivost Sarajlija, svakako su nas kupili pa vjerujemo da ćemo se sigurno Sarajevu ponovno jednog dana vratiti.

Komentari