Profesori Danijel Kolarić i Igor Fulir sudjelovali su na Erasmus + tečaju (Information and communication technologies (ICT), web application, social networks & online tools for a new education course) na Islandu u glavnom gradu Reykjaviku, od 16.10. do 22.10.
Na daleki i hladni Island stigli smo nakon 2 aviona i ukupno što leta, što čekanja, 13 sati dugog puta.
Temperatura na Islandu u to doba godine je oko 5⁰C, ali uz vrlo tople i ljubazne domaćine sve je lakše prošlo.
Na tečaju smo upoznali kolege iz ranih dijelova Europe – Hrvatska, Slovenija, Grčka, Italija, Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska, te smo izmijenili iskustva i sklopili kontakte za neku daljnju Erasmus suradnju.

Predstavili smo našu školu, grad, županiju i državu.

Upoznali smo brojne nove online alate za evaluaciju učenika, prikupljanje podataka, snimanje i kreiranje videa, aplikacije za VR mogućnosti u nastavi, mogućnosti rada u učionici i izvan nje, općenito primjena ICT u nastavi.

Neki od alata s kojima smo se upoznavali bili su: PollEv , Capcut, Gocongr, Quizizz, Plickers, Nearpod, Bitly, Virtuali-tee, VRapps, Merge studio, View Ranger, Stop motion studio, Padlet, Trello.

Koncept tečaja bio je prijepodnevni rad u učionici, a poslijepodne je bilo uglavnom rezervirano za upoznavanje ovog čudesnog otoka.

Par zanimljivih informacija o Islandu:

  • Reykjavik je najsjeverniji glavni grad na svijetu
  • Island ima oko 370 000 stanovnika, a broj ovaca je oko 450 000
  • Islandski policajci ne nose pištolje, a vojsku nemaju
  • Jedna od rijetkih zemalja u kojim Mcdonalds nije uspio
  • Nemaju željeznicu na otoku
  • Drveća gotovo da i nema
  • Nema komaraca
  • Sva voda na Islandu je pitka – rijeke, jezera, vodopadi
  • Režije su im vrlo male (s obzirom je otok bogat raznim energetskim izvorima)
  • Nezavisnost od Danske stekli su tek 1944.g

Reykavik:

Glavni grad pun je restorana, kafića, suvenirnica, ljudi se vrlo ljubazni i pristupačni, svi pričaju engleski skoro kao materinji jezik. U gradu se kao svjetionik ističe znamenita crkva Hallgrimskirkja i nacionalna koncertna dvorana Harpa. Grad je pun električnih romobila koji služe kao javni prijevoz.

Island je generalno skupa zemlja, pa se za štednju na hrani treba snalaziti.

Posebno su poznati njihovi fish’n’chips, juha od janjetine i razna druga jela koja uključuju ili ovčetinu ili ribu po čemu su poznati.

Plava Laguna:

Jedno od danas najpoznatijih turističkih lokaliteta na Islandu nastao je sasvim slučajno. Bušenjem u zemlju kod obližnje geotermalne elektrane (Island ih ima 6), radnici su naišli na tekućinu koja im je smetala i ispustili su ju u obližnji stjenoviti krajolik. Ona je zatim formirala svoju znamenitu plavu boju, a otkrivena su i njena ljekovita svojstva za kožu, te je na tome napravljen termalno lječilišni kompleks. Temperatura vode je oko 40⁰C , a dok je vani blizu 0⁰C , ugođaj je još bolji.

Lava:

Island je zemlja leda i vatra. Ovaj dio s vatrom naravno vezan je uz lavu i islandskih oko 130 vulkana. Jedna od najpoznatijih erupcija desila se 2010.g kada je vulkan Eyjafjallajökull zatvorio na 2 tjedna većinu zračnog prometa nad Europom.  Islanđani kažu da je upravo nakon te erupcije započeo veliki interes za tu malu otočnu državu i da tom vulkanu duguju svoj veliki turistički boom od tada, koji danas čini većinu BDP-a te zemlje.

Mi smo imali priliku stajati na lavi koja se izlila prošle godine na jednom manjem vulkanu, a na nekim dijelovima još se vidjela para.

Gejziri:

Osim Islanda ima ih u Americi, Novom Zelandu, Kamčatka(Rusija)…ali svi su dobili ime po jednom islandskom, jer gejzir na islandskom upravo znači prsnuti u zrak.

Originalni Gejzir zadnji put eruptirao je 2016.godine, srećom, ulovili smo njegovog obližnjeg susjeda koji je redovit u svojoj satnici (svakih 6 minuta).

Južni dio otoka:

Južni dio otoka je čaroban. Sa donje strane atlantski ocean u čijem smjeru pogled zapravo puca na drugu stranu planete, do daleke Antartike, a s druge strane prekrasni islandski pašnjaci i brda sa vodopadima gotovo svakih 5 minuta!

Posebna znamenitost je popularna Crna plaža čiji prizori ostavljaju bez teksta.

Vodopadi:

Kažu da ih ima preko 10 000. I zaista teško se odlučiti koji je ljepši. Mi smo posjetili Gullfoss, Skogafoss i Seljalandsfoss, a brojne smo vidjeli i samo iz vožnje.

Aurora Borealis:

Loša strana dolaska na Island sredinom 10.mjeseca je hladnije vrijeme, a dobra strana je što se povećavaju šanse za uočavanje Aurore Borealis (Polarne svjetlosti) koja se na Islandu može vidjeti od 10. do 3.mjeseca.

Na našu veliku radost, taj veličanstveni ples na nebu uspjeli smo i mi uloviti!

Tečaj je realiziran u sklopu Erasmus+ akreditacije koja profesorima Gimnazije Fran Galović nudi pohađanje tečaja, job shadowing, razmjene učenika, suradnje među školama diljem Europe još u narednih 5 godina.

Komentari