Susret s  autorom  Krešimirom Bagićem

Tradicija u našoj školi obilježavanje je  Galovićeve jeseni, ove godine 29. Posljednjih dana listopada (proteklih godina), a  4. studenoga ove godine, imali smo priliku i zadovoljstvo upoznati akademika Krešimira Bagića, pjesnika i sveučilišnog profesora na Katedri za stilistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Akademik  Bagić oduševio je gimnazijalce koji su, i kada je završio službeni dio programa odnosno razgovora koji je vodio profesor Mario Kolar, nastavili u neformalnoj atmosferi  postavljati pitanja na osnovi čega je  bilo jasno da ih je oduševio svojom neposrednošću i jednostavnošću.

Docent na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, gospodin Mario Kolar, zanimljivim  razgovorom s akademikom Bagićem dodatno je zainteresirao gimnazijalce koji su pokazali da im poezija i nije toliko strana kao što se često govori. Dapače, neki su se učenici pripremili istražujući tko je akademik Bagić, pa su tako postavljali pitanja vezana uz njegovu strast prema nogometu, klub za koji navija, najvažnije utakmice kojima je prisustvovao, pjesme… ( stih iz jednog soneta: ma otkad su okrunili loptu / trave i blata ima posvuda.). A profesor Kolar svakog je zainteresiranog učenika koji je postavio pitanje nagradio bedžom posvećenim F. Galoviću.

Akademik Bagić pročitao je nekoliko zanimljivih pjesama iz svoje posljednje zbirke Ponornice za koju je u srpnju dobio Nagradu Tin Ujević.  U navedenu zbirku uvrstio je i pjesmu koju je napisao u 7. razredu osnovne škole (sivo nebo / krovovi pod nebom / ljudi pod krovovima / šute.).

Govoreći o nastanku svojih pjesama, posebno je bila zanimljiva priča o tome kako je nastala pjesma o aligatoru, a koja je nadahnuta novinskim člancima, i to člankom o sukobu premijera i predsjednika te slučajno, u istim novinama, člankom o aligatoru. U oba članka aligator je bio ključna riječ, a očito je postojala i poveznica koja je pjesnika nadahnula na pisanje navedene pjesme.  Posebno je zanimljiva bila, kao što je akademik Bagić rekao, ljubavna pjesma koju je napisao pjesnik šezdesetogodišnjak i koju nam je pročitao, a govori o tome kako on i njegova supruga popravljaju zidni sat nailazeći pritom na mnogobrojne probleme koje ipak, nakraju, uspješno riješe.

Zanimljiva su bila  pjesnikova tumačenja pjesničkoga nadahnuća, emocija, trenutaka u kojima pjesma nastaje, odnosa prema pjesničkoj tradiciji i suvremenoj hrvatskoj književnosti.

Program je izuzetno uspješno vodila Hana Vusić.

Svojim glazbenim umijećem susret s akademikom Bagićem uveličali su naši gimnazijalci Patricia Strugar, Lovro Rasinec, Klara Miklošić, Vilim Miklošić,  Lucija Večenaj, Katja Ljubić, Dorian Kovačić i Simon Sović koji su izveli dvije skladbe. Učenike je pripremila profesorica Darija Kivač.

Dramska skupina naše škole koju vodi profesorica Ines Sertić  i koju čine Nikolina Pejak, Lucija Rajić, Linda Terzić, Antonio Jagar, Jan Sinković i Filip Zvonarek  izveli su  isječak iz predstave Frana Galovića Pred zoru, i to pod nazivom Crtica iz obiteljskoga života.  I na taj način odali počast našem značajnom zavičajnom piscu.

Doznali smo, iako proglašenja finalista Nagrade Mali Galović ove godine nije bilo, da je i ove godine dobitnik Nagrade učenik naše škole.

Posebno zahvaljujemo Dinku Blažeku, koji je bio značajna tehnička podrška tijekom programa.

I završavamo stihovima iz pjesme akademika Bagića O daljini i o ovome ovdje : i to je uglavnom sve što vam u ovom trenutku / o daljini i o ovome ovdje mogu kazati, /  i o sebi, uostalom.

Komentari