Povodom Mjeseca hrvatske knjige, s čijim smo obilježavanjem  ove godine počeli dan ranije, 14. listopada, organizirali smo u našoj školi druženje s gospodinom Markom Gregurom, suvremenim hrvatskim piscem, autorom više značajnih romana.

Školski sat s piscem održao se  u multimedijskoj učionici  i prisustvovalo mu je puno učenika naše škole, koji su, nadamo se, naučili nešto o hrvatskoj i europskoj književnosti, a o čemu smo u vrlo opuštenoj atmosferi razgovarali s gospodinom Gregurom.

Postavljajući pitanja, koja su se uglavnom odnosila na suvremenu hrvatsku književnosti i njezinu aktualnost, doznali smo nešto i o tome kako nastaju njegovi romani, što mu je nadahnuće za pisanje, koje su to slučajne situacije i rečenice koje mogu utjecati na nastanak zanimljivog štiva koje svoje uporište ima i u povijesti i u fikciji.

Zanimljiv je bio dio razgovora u kojemu je gospodin Gregur govorio o svojim književnim početcima,  čitanju i odnosu prema školskoj lektiri. Zaključili smo da svi imamo isti problem kada je riječ o čitanju obvezne lektire. Čak je naglasio kako smatra da baš i nije istina da mladi ne čitaju, već čitaju ono što ih zanima.

Govorio je o kajkavskoj dijalektnoj književnosti i posebno romanu Kak je zgorel presvetli Trombetassicz  i  dijalektnoj književnosti prisutnijoj  u poeziji nego  u prozi, što je, pretpostavljamo, dokaz koliki je napor uložen u nastajanje navedenoga romana.

Posebno je zanimljiv bio dio u kojemu je govorio o romanu Vošicki jer nam je objasnio kakvu je ulogu gospodin Vinko Vošicki imao u Koprivnici, kakav je bio njegov odnos s Krležom,  kakve se bile političke okolnosti u to vrijeme i na koji su način utjecale na odnos njih dvojice.

Bilo je još puno zanimljivih tema o kojima smo razgovarali, a o kojima ćete čuti zahvaljujući našim Gimnazijskim hercima koji su nakon razgovora s gospodinom Gregurom, snimili intervju za školski radio koji ćete imati priliku čuti uskoro.

Dakle, tko želi više neka posluša gimnazijski radio!

Dunja Bajrić, Šimun Jalšić, 2. b

Komentari