Nakon dužeg perioda pripremanja koje se odvijalo na daljinu putem Teamsa, u našoj školi je održana prva Smotra govorništva. Na Dan škole od prijavljenih 20 govornika, njih se 13 pojavilo i odradilo najavljeno. Prvo su nas oduševili govornici na hrvatskom jeziku u trajanju do 8 minuta.  Troje govornika koji su bez zastajkivanja, mucanja ili uporabe poštapalica svaki govorio o svojoj temi jasno, razgovijetno i sa srcem. Oduševili su sve nazočne. Isplati se pogledati snimku!

Za njima je nastupilo dvoje govornika u javnoj debati na njemačkom jeziku. Odabrana, nasumična tema nije im zadavala nekih glavobolja i svoje su govore, iako tiho, odradili prema svim uzusima retorike.  Svaka pohvala ide njih dvoje jer je malo onih među učenicima koji vladaju njemačkim jezikom tako dobro kao oni.

Iza njih je nastupilo 8 govornika u par na engleskom jeziku i to također prema izvučenim i najavljenim temama. Parovi su se stvarali slučajno, a strane koje su branili također su određene srećom već prema izvučenoj kartici. Njihove rasprave su sjajne i vrlo dojmljive. Pokazali su da ne bez razloga u EU razmjenama naši učenici blistaju u uporabi engleskoga te da im je gotovo ravan materinjem jeziku.

Iako je planiralo da sama Smotra traje dulje od dva sata, to se nije dogodilo jer je u isto vrijeme bilo toliko zbivanja u školi da neki sudionici jednostavno nisu mogli biti na više mjesta istovremeno. Bez obzira na to sukus Smotre stane u dvije riječi:

Prijavite se!

Ukoliko se prijavi dovoljan broj učenika, govorništvo će postati izvannastavna aktivnost u kojoj će učenici naučiti ispravno primijeniti sva retorička i govornička pravila u realnim i natjecateljskim uvjetima. Govorništvo je jedan od 10 najtraženijih vještina u ovom desetljeću prema World Bank i World Trade Organisation-u.

Svi zainteresirani se mogu javiti u kabinet 0/007 kod prof. Maričića ili kod prof. Pavele u kabinetu 2/007.

Čekamo vas!

Komentari