Prema pristiglim rezultatima polufinalnog kruga međunarodnoga natjecanja iz engleskoga jezika Hippo – English without Borders Olympiad, Jurica Biluš, učenik 1.d razreda, direktno se plasirao u finalni krug natjecanja koje će se održati krajem rujna u Rimu.

Jurica se natjecao u kategoriji Hippo 4 za učenike 1. i 2. razreda koja odgovara razini B1 prema Zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike. U toj se kategoriji natjecalo 8237 učenika iz 50 zemalja, a u polufinalni krug plasiralo se njih 920, od kojih 35 učenika iz Hrvatske. Rezultati polufinalnog kruga pokazali su da je Jurica postigao najbolji rezultat polufinala i direktan plasman u finale. Iz Hrvatske se više nitko nije direktno plasirao, samo je još jedan učenik upućen u Europske regionalne kvalifikacije nakon čega će se utvrditi konačna lista od dvadesetak finalista. Ove brojke pokazuju kolika je jaka konkurencija, u kojoj je doslovno pola boda razlike između najboljih.

Hippo – međunarodna olimpijada provodi se već deset godina i u tome je razdoblju izrasla u svjetsko natjecanje s preko 20 tisuća sudionika u pet starosnih kategorija. Natjecanju svake godine pristupa sve veći broj učenika tako da su prošle godine uvedene i regionalne kvalifikacije za finale. Naša škola sudjeluje petu godinu zaredom, a najveći je uspjeh postigla Marta Kunštić osvojenim 4. mjestom u finalu, u Veneciji 2018. godine.

Jurica je već sudjelovao na HIPPO natjecanju u 6., 7. i 8. razredu te je bio na županijskom natjecanju u 8. razredu. Osim znanja koje je stekao u školi, kaže da je na njegovo poznavanje engleskoga jezika utjecalo to što je od rane dobi bio jako izložen internetu, igrao igrice i tako širio vokabular, a sustavnijem usvajanju gramatike pomoglo je gledanje videa s Youtube kanala na engleskome jeziku. U finale kreće potpuno neopterećen i ne očekuje neki poseban uspjeh, ali nije niti u polufinalu očekivao prvo mjesto.

Čestitamo Jurici na izvrsnom rezultatu i poželimo mu puno uspjeha u Rimu!

Jasna Kraljić-Cmrk

Komentari