Dolazak 28 učenika i 11 nastavnika iz partnerskih škola s Caprija, Krfa, iz Panevežysa, Istanbula i Tetova razveselio je projektni tim naše škole. Profesori Igor Fulir, Darija Kivač, Iva Bolfek, Bojana Habek, Martina Grgac i Marina Njerš te šezdesetak učenika pripremili su brojne aktivnosti za goste u sklopu mobilnosti u Koprivnicu ERASMUS + projekta MA(R)TH. Gosti su u Koprivnici boravili od 9. do 13. svibnja 2022.: četiri dana aktivnosti su provođene u Koprivnici, a jedan dan organiziran je izlet na Plitvička jezera i u Zadar.

Na programu dobrodošlice goste je pozdravio ravnatelj, školski glazbenici pod ravnanjem profesorice  Kivač pripremili su glazbeni doček, a svima su podijeljeni i mali pokloni. Tada je reportažu o projektu snimio i VTV. Nakon razgleda škole kojom su, naravno, svi bili oduševljeni, uslijedio je izbor najbolje fotografije optičke iluzije (izabrana je fotografija talijanskog učenika Giacoma Messercola) i igra icebreaking (ledolomci). Tijekom zajedničke šetnje do gradskog parka gostima smo ispričali priču o Koprivnici, a onda im pokazali kako se izrađuju licitari u medičarskom obrtu Špičko, što skriva knjižnica franjevačkog samostana i gdje su sve spomenici biciklima. Učenici su imali zadatak napraviti što veseliju fotografiju pored spomenika biciklu. Digitalnim izborom učenika Gimnazije izabrana je fotografija litavskog tima.

U utorak program smo nastavili posjetom Umjetničkoj školi Fortunat Pintarić gdje su nam učenici priredili male koncerte, a profesorica Olja Vilić na plesnoj radionici naučila nas je kako plesati matematiku. Radionica je bila toliko zabavna da nas je sve nasmijala. Kroz školu nas je provela profesorica Ariana Šandl. Posjetili smo i Knjižnicu i čitaonicu „Fran Galović“ gdje nam je gđa Ida Gašpar ispričala o makespaceu, a Lovro i Mihael iz 4. d pokazali su kako se izrađuju i programiraju Lego-roboti, što sve oni mogu te kako radi 3D printer. Borna, Karlo, Fran, Ella, Ema, Dinko, Linda, Iva i Bruna (iz 2.d, 2.a, 1.a, 1.d i 3.a) pripremili su radionice GeoGebre, origamija/kirigamija, string-arta i Sierpinski tetraedar. Borna i Lukas gostima su predstavili još jedno natjecateljsko rješavanje zadataka u obliku Escape-rooma. Rješavajući zadatke, odgonetavali su činjenice o Koprivnici. Najbrži i najtočniji rješavatelji bili su Mihovil, Michele, Mirko, Giacomo, Lukas, Elif, Lorna, Dimitris i Stefan za što su dobili nagradu.

Kako se slika naiva i kako zvuče tradicijski instrumenti, gosti su naučili u srijedu u Galeriji „Mijo Kovačić“ od kustosice Helene Kušenić, naivnog slikara Zlatka Kolareka, profesora Mihaela Kivača i članova FA Koprivnica. Nakon toga okušali su se u slikanju na platnu u gradskom parku i u „pisanju“, tj. ostavljanju traga rutom u aplikaciji Relive.

U četvrtak smo se družili na izletu, a u petak ispričali što smo sve naučili tijekom provođenja projekta i oprostili se jedni od drugih podjelom certifikata i snimanjem EU-fotografije dronom.

Još uvijek pričamo kako nam je bilo zabavno tijekom aktivnosti na mobilnosti u Koprivnici. I nakon ovakvog tjedna jasnija nam je naša ovisnost o projektima.

Marina Njerš, prof., projektni koordinator

Komentari