Naše putovanje krenulo je s koprivničkog Željezničkog kolodvora u pratnji profesorice Kristine Bukvić i pedagoginje Petre Porić. Nakon dolaska u Zagreb malo smo prošetali pa se uputili na Kemijski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. S obzirom na to da smo na PMF došli kako bi sudjelovali na festivalu „Žene u znanosti“, uzbuđeno smo dočekali početak prve radionice “Tko se boji elektrona još?”. Prije početka rada bili smo podijeljeni u skupine, a obukli smo i bijele kute za rad.
Cilj nam je bio odrediti konačni poredak tvari s obzirom na njihova oksidacijska, odnosno redukcijska svojstva. Imali smo pet epruveta u kojima smo spajali različite tvari pa smo kasnije, uz naše mentore koji su nam objasnili neke reakcije i promjene, uspjeli odrediti konačni poredak tvari. Odmah nakon prve radionice slijedila je druga pod nazivom „Boja se zove imenom tvojim“. Cilj je bio prema bojama nastalih taloga i otopina odrediti ime kationa sadržanog u uzorku. Svatko je radio za sebe te smo naposljetku uspoređivali dobivene rezultate.
Nakon radionica na rasporedu smo imali predavanje o kristalima. Predavanje je održala izvanredna profesorica na Fakultetu Marijana Đaković. Prije predavanja o kristalima, profesorica je održala i kratko predavanje o važnosti žena u znanosti, a zanimljivo nam je bilo saznati kako smo po zastupljenosti žena u znanosti daleko ispred europskog prosjeka. Predavanje o kristalima jedva smo dočekali. Iznenadila nas je činjenica da kristali mogu puzati, skakati, lomiti se, izvijati i još mnogo toga, a zahvaljujući istraživačkom radu profesorice Đaković sve te pojave mogli smo vidjeti pod mikroskopom. Nakon predavanja otišli smo na ručak pa se ponovno vratili na radionice.
Iduća radionica nosila je naziv „Tragovima boja“. Na početku smo imali zadane kemijske elemente te smo putem simbola elemenata otkrili zadane rečenice i prešli na drugi zadatak. Drugi zadatak bio je upariti boje reakcija u slovima označenim epruvetama sa slovima na dobivenom obrascu te dobiti zadanu riječ koja je upućivala na temu radionice – bioluminiscencija. Studenti su nam održali kratko predavanje o bioluminiscenciji, a uspjeli su nam je i prikazati pomoću pokusa. Kasnije smo pokus mogli izvesti i sami. To nam je bila posljednja radionica pa smo se s mnogo stečenog znanja oprostili sa studentima i uputili kući.
Cijeli izlet bio je zaista zanimljiv, a posebno nas se dojmilo to što su nam sve radionice izvodili studenti pa smo mogli zamisliti gdje bismo se i mi mogli pronaći za nekoliko godina kad bi upisali PMF. Hvala Fakultetu na pozivu i nadamo se budućem ponovnom susretu!

Naš foto dnevnik izleta možete pogledati u galeriji:

Autorica članka: Ivana Bosman, 1.a

Komentari