U utorak, 3. svibnja 2022., učenici 2.d i 3.c razreda sudjelovali su na Festivalu znanosti Sveučilišta Sjever uz pratnju profesorice Bojane Habek i pedagoginje Petre Porić. Sjever Festival znanosti održava od 2. do 7. svibnja u obliku interaktivnih radionica i predavanja, a teme su uistinu raznolike i zanimljive. Učenici su za početak slušali predavanje Život u bojama o različitim oblicima daltonizma i vidjeli su u kojim sve bojama daltonisti vide svijet.

Nakon toga vidjeli su demonstraciju izrade piva, a potom sudjelovali u radionici uparivanja okusa piva i fotografija koje su bile izložene u sklopu radionice Život umjetnosti i kultura piva.

Učenike je najviše dojmio prikaz Život sendviča od stola do polja – demonstriran je kompletni put sendviča kroz probavni sustav. U svrhu toga u hodniku fakulteta izrađen je simbolični probavni sustav kroz koji su učenici trebali proći, a na svakoj postaji, tj. organu učenici su imali priliku naučiti i ponoviti njegovu funkciju. Na kraju su učenike dočekali prigodni i humoristični kolačići.

Učenici su još sudjelovali u kratkom predavanju In Vino Veritas et Vita, a na kraju su mogli izmjeriti krvni tlak, šećer, udio tjelesne masnoće, kao i druge brojne faktore.

Iz posjeta Sveučilištu Sjever vratili smo se puni dojmova s nadom da ćemo Festival znanosti moći posjetiti i iduće godine!

Komentari